Vatikan pozvao vođe muslimana: Osudite varvarstvo u Iraku

0

Papski savet za međuverski dijalog, koji se bavi muslimanskim svetom, saopštio je da su prinudna proterivanja i masakri hrišćana sramota za čovečanstvo i da se ne mogu pravdati nijednom religijom.

 

Prinudna proterivanja i masakri hrišćana sramota su za čovečanstvo i ne mogu se pravdati nijednom religijo: Papski savet za međuverski dijalog
 

To telo je navelo da "nezamisliva krivična dela" koje čine ekstremisti Islamske države, kao što su odrubljivanje glava, razapinjanje na krst i izlaganje tela na javnim mestima, ‘varvarska praksa" polnog sakaćenja, otmica žena i devojčica kao plenova rata, uništavanja hrišćanskih verskih simbola, zahteva od verskih vođa, posebno muslimanskih, zauzimanje "jasnog i hrabrog stava".

 

"Ako se to ne desi kakav kredibilitet će religije, njihovi sledbenici i njihove vođe imati", navodi se u saopštenju.

 

U Vatikanu je već duže vreme izraženo žaljenje zbog ćutanja ili slabih ili dvosmislenih izjava pojedinih muslimanskih sagovornika prema ekstremističkim delim terorizma protiv hrišćana.

 

"Svi treba da budu jednoglasni u osudi tih zlodela, bez ikakve dvosmislenosti", navodi se u saopštenju.

 

Islamisti pokopali 500 živih Jazida

 

Verskim vođama upućen je i poziv da upotrebe svoj uticaj i izdejstvuju da vlade kazne počinioce tih zločina, i da uspostave pravnu državu na celoj teritoriji, a prognane vrate kućama. Oni takođe treba da podsete svoje sledbenike da finansiranje i naoružavanje terorista zaslužuje moralnu osudu.

 

Vatikan je, takođe, naveo da pravi razliku između velike većine tolerantnih muslimana, i manjine koja odbija svaki dijalog u ime iskrivljenog viđenja šerijatskog zakona.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here