Youtube/tvr.by
Proširenje saveza: Andrej Grozin

Vladimir Putin je na onlajn konferenciji predsednika članica ODKB ukazao da neredi u Kazahstanu ne predstavljaju prvi pokušaj destabilizacije tih država po ukrajinskom receptu, i da neće biti poslednji, te da su teroristi obučavani u inostranstvu. Predsednik Kazahstana Kasim Žomart Tokajev istakao je da su teroristi u jednom trenutku zauzeli Alma Atu i devet oblasnih centara.

Vojni i politički eksperti zato smatraju da je uspešna akcija u Kazahstanu povećala status ODKB, što će dovesti do proširenja novim članicama. Profesor Andrej Kazancev s Moskovskog državnog instituta međunarodnih odnosa, odnosno univerziteta Ministarstva inostranih dela, kaže da je Rusija povećala svoj uticaj u Centralnoj Aziji.

– Brzina i efikasnost prebacivanja snaga u Kazahstan su makar za pet minus. ODKB se pokazao kao odlično uhodan sistem s kojim se ne treba sukobiti, ali se isplati sarađivati i iskoristiti njegove mogućnosti i perspektive – kaže Kazancev.

Andrej Grozin, s Instituta zemalja ZND (bivših sovjetskih republika) ocenjuje da je izvesno proširenje ODKB novim članicama, pa i povratnicima. Prema njegovim rečima, Uzbekistan bi mogao da se vrati u ODKB zbog pogoršanja sitacije u regionu, a upravo je na to ukazao Beloruski predsednik Aleksandar Lukašenko na konferenciji šefova država članica.

– Svi moraju da izvuku pouku iz dešavanja u Kazahstanu. Prema informacijama naših obaveštajnih službi, teroristi su već bacili oko i na Uzbekistan – upozorio je Lukašenko.

Grozin smatra da bi i Azarbejdžan mogao da se pridruži ODKB, kako bi se oslobodio dominantne uloge Turske u Zakavkazju.

– To bi bio logičan korak za Azarbejdžan, kako bi mogao jeftinije da kupuje rusko oružje i reši druge složene vojne probleme – ocenjuje Grozin, dok Kazancev smatra da je članstvo Jermenije u ODKB ipak prevelika prepreka za Azarbejdžan.

Vatreno krštenje naslednice SSSR (5): Ćerke bogate kao država