EPA/Martin Divisek
Svetislav Pešić

Košarkaška reprezentacija Srbije u devetom kolu grupe I kvalifikacija za plasman na Svetsko prvenstvo posle drame u finišu pobedila je Veliku Britaniju u Njukaslu rezultatom 74:68.

Orlovi su zabeležili treći uzastopni trijumf i sa učinkom 4-3 nastavljaju trku za odlazak na Mundobasket, a na ruku im idu i današnji porazi Grčke i Belgije. Ostrvljani su na skoru 1-7.

Ekipa Svetislava Pešića se mučila, bilo je mnogo problema, pre svega u napadu, što i ne čudi ako se zna da je iskusni trener ekipu na raspolaganju imao svega tri dana.

Orlovi su u tri navrata u prvoj četvrtini imali pet poena prednosti, ali ne i kontinuitet da u ranoj fazi utakmice dođu do osetnije prednosti i mirnije nastave meč pred brojnim srpskim navijačima u Njukaslu.

Iz grupe I plasman na Svetsko prvenstvo večeras je obezbedila selekcija Letonije. Iz ostalih grupa ranije su vizu overili Finska i Nemačka.

Britanci su igrali svoju igru, forsirali su šut za tri poena i za razliku od gostiju on ih je poslužio. Prednjačio je raspoloženi Luk Nelson, pridružio mu se Karl Vitli i u finišu drugog perioda domaći su došli do plus dva. Ipak, Pešićev tim je prvo poluvreme završio serijom 6:0 i na odmor otišao sa četiri poena viška – 38:34.

Mnogo kvalitetniji gostujući sastav je održavao prednost, a poenima Danila Anđušića u 27. minutu prvi put je došao do koliko-toliko osetljivije prednosti – 52:44. Srbija je u tim trenucima izgledala za nijansu bolje, a posle poena Radanova u kontri prvi put Pešićeva ekipa je imala dvocifrenu prednost – 57:47 u 29. minutu.

Britanci su sve vreme bili za petama gostima, sredinom poslednje deonice imali su samo pet poena minusa i „mirisalo“ je da nas očekuje dramatičan finiš meča. Ipak, Ristić i Anđušić su napravili mini seriju 4:0 za 70:61 na nešto više od četiri minuta pre kraja za mirniju završnicu duela u Njukaslu.

Domaći se nisu predavali, koristili su greške srpske ekipe, i na 39 sekundi pre kraja približili su se na 70:68. Tačku na dramu stavio je Ognjen Jaramaz u sledećem napadu za veliki trijumf Srbije.

Najefikasniji kod pobednika bio je Ristić sa 15 poena (4/10 za dva, 2/2 za tri) uz 11 skokova, Anđušić je dodao 14 (4/6 za dva, 1/6 za tri) uz 5 skokova i 2 asistencije, po 10 su upisali Jagodić-Kuridža i Radanov, a Jaramaz je imao 6 poena i 5 asistencija.

Domaći tim predvodili su Olaseni sa 20 poena i 7 skokova, a Nelson je zabeležio 15 (samo dva u drugom poluvremenu) uz 6 skokova i 9 asistencija.

Srbija u ponedeljak u dvorani „Aleksandar Nikolić“ dočekuje Tursku, a u sastavu će biti i Marko Gudurić, Nemanja Nedović, Vasilije Micić i Vladimir Lučić.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here