D. Pašić
SNIMAO I NA LOVĆENU: Boris Malagurski u razgovoru sa publikom

Bilo je zanimljivo u Lincu na premijeri dokumentarnog filma “Crna Gora: Podeljena zemlja” srpsko-kanadskog reditelja Borisa Malagurskog. Oko 80 gledalaca u bioskopu Sinepleks imalo je priliku da postavlja pitanja autoru filma, koji je izazvao brojne komentare, pogotovo na prostoru Srbije i Crne Gore. Gledaoci ističu da su poneli odlične utiske. To potvrđuje i bračni par Jelić, Marija i Siniša.

– Zanimljivo u svakom slučaju, pogotovo u trenutku kad je ova tema dobila dodatni značaj zbog ustoličenja vladike Joanikija. Čuli smo od autora da nije bilo lako snimiti ovo ostvarenje, ali u svakom slučaju svaka čast Malagurskom – istakao je Siniša Jelić.

Bračni par Jelić sa Malagurskim

Predrag Popović takođe nosi lepe utiske sa premijere, a autoru Malagurskom je postavio pitanje zašto takvi filmovi nisu ranije snimani. Poznati reditelj mu je odgovorio da je to verovatno stvar politike, odnosno da nije bilo mogućnosti za tako nešto.

– Voleo bih pre svega da se sačuva mir, jer i ja imam korene iz Boke Kotorske. Uveren sam da je većinski narod u Crnoj Gori na pravoj strani i da će to vreme pokazati – dodao je Popović.

Predrag Popović nije propustio priliku da vidi film

Inače, Malagurski je više od 45 minuta odgovarao na brojna pitanja i pričao kako je proteklo snimanje na terenu. Naglasio je da nije bilo lako s obzirom na to da je zajedno sa ekipom već prvog dana bio priveden. Ono na šta je posebno ponosan je činjenica da je posle 20 godina jedna televizijska ekipa uspela da snima na Lovćenu, kod Njegoševe kapele. Pošto je snimanje filma započeo neposredno posle izbora u Crnoj Gori prošle godine, očekivao je da će do premijere dokumentarca možda biti prigodnije preimenovati naziv u “Crna Gora: Ujedinjena zemlja”. Na kraju kako kaže moglo bi se reći da je radnja filma dobila srećan kraj, ali da je to u stvarnosti srećan početak.

Ilija Čenić, Saša Savić, Mihajlo Krečar

Odličan pregled dešavanja

U publici je bilo dosta mladih, koji su sa velikom pažnjom odgledali film, a zatim i saslušali izlaganje autora. Drugari Ilija, Saša, Mihajlo… sa vidnim zadovoljstvom su napustili salu broj 6 gde je bilo prikazivanje:

– Svakako odličan hronološki pregled svega što se dešavalo prošle godine u Crnoj Gori, ali i šta je sve uslovilo da dođe do litija i protesta naroda. Film je posebno aktuelan ovi dana zbog svega što se dešava u Crnoj Gori i to je razlog više da se pogleda – ističe Ilija Čenić, koji dobro poznaje situaciju jer mu majka dolazi iz Tivta.

Borba za slobodu Srpske

Malagurski sa svojom ekipom ima u planu da uskoro snimi dokumentarni film o Republici Srpskoj koji će nositi naziv “Republika Srpska: Borba za slobodu”. S obzirom da se radi o skupim projektima istakao je da je neophodna pomoć, jer kaže ovakva ostvarenja i te kako utiču da se popravi slika o situaciji kako u Crnoj Gori tako i u Srbiji, odnosno Republici Srpskoj. Gledaoci su posle projekcije filma dali dobrovoljne priloge kako bi pomogli Malagurskom u sledećem projektu.