Tanjug
Bodo Veber

Viši saradnik Saveta za politiku demokratizacije iz Berlina Bodo Veber smatra razumnom odluku Aljbina Kurtija o delimičnom, postepenom ukidanju takse na srpske proizvode, i kritikuje stav Ričarda Grenela koji je napao tu Kurtijevu nameru.

U razgovoru za Kosovo Onlajn Veber je ocenio da to što je premijer Kurti odlučio da delimično suspenduje takse svakako predstavlja gest dobre volje.

Nakon reakcije Ričarda Grenela mnogi smatraju da je reč o obračunu SAD i Nemačke? Kako vi gledate na to?

– To što je Kurtija takozvani izaslanik Grenel napao, umesto da pozdravi hrabar korak, ponovo pokazuje da Grenel, koji insistira na tome da je isključivo fokusiran na ekonomiju, niti razume suštinu konflikta između Srbije i Kosova, niti političkog dijaloga, niti ima dobre namere. Nemački pristup, koji podržava većina u EU, baziran je na principima i fokusiran na sveobuhvatno rešenje. U tom smislu, ovde ne postoji neki obračun, ali postoji transatlantski konflikt. Činjenica da je predsednik Vučić, umesto da pozdravi gest premijera Kurtija, glatko odbacio potez Prištine, ponovo pokazuje da mu izvorni cilj nije postizanje sveobuhvatnog sporazuma i trajni mir i stabilnost na Balkanu, nego pokušaj iskorišćavanja nejedinstva Zapada. Očigledno je da isto važi i za predsednika Tačija.

Šta bi po Vama trebalo da bude sledeći Kurtijev potez?

– Nisam ja ničiji savetnik, pogotovo ne političara na Balkanu. Generalno, razgovore o ukidanju, odnosno suspenziji taksi, trebalo bi vratiti u okvir koji je postojao pre nego što su razgovori prošlog juna zapali u ćorsokak, posle nemačko-francuskog samita u aprilu u Berlinu. Taj okvir je podrazumevao razgovore o resetovanju pregovora, odnosno dogovor o definisanju pregovaračkog okvira, počevši sa definisanjem principa i cilja pregovora.

5 COMMENTS

  1. “…obračunu SAD i Nemačke?” Магарци се препуцавају преко Српске грбаче. Зар нема никог ко је у стању да тај циркус најури са Балкана.

  2. Davno je jasno koliko Veber i njemu slični ne razumeju konflikt na Kosovu i Metohiji.
    Kod mnogo takvih babica rodi se i kilavo dete. Zato je i sama EVROPA KILAVA.

  3. Eto vam prijatelje iz nemacke bre terajte se u tri…….
    Da su nasi pametni pa odmah uveli kontramere sta bi veber onda sr….
    Mi smo jednostavno bananadrzava.

  4. E sad znamo koja je to velika Evropska drzava trazila od Siptara da nam uvedu takse. Ko drugi nego Svabe. Pricaju o demoktratiji a svete nam se zbog istorije.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here