EPA/Alexander Becher
Ričard Grenel

Nemački politički analitičar Bodo Veber za Kosovo Onlajn navodi da se dolaskom na vlast Džoa Bajdena u SAD, nakon četiri godine podrivanja transatlantskih veza od strane Trampove administracije, otvara ponovna mogućnost tesne saradnje između SAD i EU na Zapadnom Balkanu.

Veber ističe da je tokom poslednje tri decenije dokazano da se strukturalni problemi i konflikti u regiji najbolje mogu rešavati zajedno.

– To je još važnije danas kad su na unutrašnjem planu, u SAD i Evropskoj uniji, demokratije u krizi, a što ozbiljno šteti njihovoj globalnoj ulozi, kao što smo videli u pregovorima između Kosova i Srbije. Prvo kroz delovanje bivše visoke predstavnice za spoljnu politiku Federike Mogerini, pa onda Trampovog izaslanika Grenela. Ali, pre i kroz Boltonovo zagovaranje opasne ideje razmene teritorije, tako da je njegova izjava “da bi bila greška da Bajden prepusti Balkan EU” prilično licemerna – navodi Veber.

Veber ističe da je bitno i da “nova saradnja Vašingtona i Brisela, a tu posebno Berlina, ali i Pariza, vodi do potrebnog resetovanja pregovora o konačnom, sveobuhvatnom sporazumu, baziranom na prvobitnim principima političkog dijaloga koji su omogućili njegovo etabliranje 2012/13.

– Mi pregovore o pravom, samoodrživom sporazumu dosad uopšte nismo imali. Verujem da se prvi telefonski poziv između predsednika Bajdena i kancelarke Merkel može čitati iz te perspektive, kao i nedavni sastanak predsednika Vučića i Makrona, mada nebulozna priča o “inovativnim rešenjima” malo podseća na Vučićevo političko spinovanje iz poslednjih četiri godine, za koje, verujem, više neće biti prostora – naglasio je Veber.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here