Kosovo online
Hašim Tači

Viši saradnik Saveta za politiku demokratizacije u Berlinu Bodo Veber izjavio je za Kosovo Onlajn da se nada da je EU vratila “pod kontrolu” dijalog između Beograda i Prištine i da glavnu reč više ne vode SAD i Ričard Grenel.

Francuski predsednik Makron primio je u Parizu kosovskog premijera Avdulaha Hotija, sutra bi trebalo da se sastane i sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, a potom je zakazan i video-samit u organizaciji Francuske i Nemačke, kao i sastanak u Briselu. Veber kaže da je vidljivo ponovno jedinstvo EU po pitanju Kosova.

– Možda i zbog toga što se gospodin Grenel suviše vezao za ličnosti dva predsednika. Na kraju krajeva, nije bez razloga EU vodila proces dijaloga, a ne SAD, jer EU ima nešto suštinski da ponudi Srbiji i Kosovu kako bi postigli dogovor o normalizaciji međudržavnih odnosa, a SAD imaju da ponude mnogo manje. Međutim, ne treba potpuno isključiti dodatne smetnje iz Vašingtona – kaže Veber.

Kako gledate na nedeljni sastanak Vučića i Hotija, očekujete li bolju saradnju srpskog predsednika sa Hotijem nego što je to bio slučaj sa Tačijem?

– Očekujem da saradnja bude konstruktivnija jer će premijer Hoti nastupati kao predstavnik svoje države, a ne u ličnom svojstvu, odnosno u svojstvu ličnih, privatnih interesa, kao što je bio slučaj dok je pregovarač sa kosovske strane bio predsednik Tači.

Da li to znači da je Hašim Tači posle optužnice za ratne zločine ostavljen van svih dogovora kada je reč o dijalogu Beograda i Prištine?

– Mislim i nadam se da jeste.

4 COMMENTS

  1. Veber zna da je i Evropa ispala iz igre, ali kako to priznati i reci javnosti? Evropa ce, izgleda, sama placati odstetu i snositi krivicu, jer su Ameriku na prevaru izveli na tanak led. Nije se Amerika tek tako povukla iz igre. Sad Evropa pokusava da stvar zataska, Srbiju obmane i otvori joj put u EU – i tako izbegne ono najgore. Na Srbima je da ovo sprece odbijanjem laznih ponuda.

  2. Srbibetreba da ima ministra za kosovo sto treba da se calabrta sa ta pitanja a ne presednik da ide na takve dogovore.

  3. Kosovo? To je vec Sloba resio. I ostali iza njega sve do Vucica samo potvrdili. Ostao je jos srpski narod koji nosi Kosovo u srcu. Nazalost, Svaki posten Srbin nosi Kosovo u srcu, ali Srbije vise nema na Kosovu.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here