EPA-EFE/JUSTIN CASTERLINE
Ilustracija

Više od 50 miliona Amerikanaca glasalo je ranije na predsedničkim izborima, 11 dana uoči završetka predizborne kampanje, što bi moglo da dovede do najvećeg odziva birača u poslednjih više od 100 godina, pokazuju podaci Američkog izbornog projekta, a prenosi Rojters.

Neverovatni rani odziv birača odraz je velikog interesovanja za izbore, na kojima su kandidati aktuelni republikanski predsednik Donald Tramp i demokrata Džo Bajden, ali i želje Amerikanaca da izbegnu rizik od zaraze covidom-19, koji je odneo više od 220.000 života širom SAD.

U mnogim američkim državama je prošireno rano glasanje, lično ili poštom, uoči dana izbora 3. novembra, da bi se biračima omogućio bezbedniji način da se izjasne tokom pandemije koronavirusa.

Zbog velikog broja Amerikanaca koji glasaju ranije, Majkl Mekdonald, profesor koji vodi Američki izborni projekat na Univerzitetu Floride, predvideo je rekordan odziv od oko 150 miliona, što je 65 odsto od ukupnog biračkog tela. To je najveća stopa od 1908. godine.

U Teksasu, broj birača koji se ranije izjasnio već je nadmašio 70 odsto od ukupnog odziva 2016.

Pandemija je poremetila tradicionalnu predizbornu kampanju, a Amerikanci će možda morati da čekaju više dana i nedelja da saznaju ko je pobednik izbora, dok izborni zvaničnici broje desetine miliona glasačkih listića poslatih poštom.

Tramp će u petak održati mitinge na Floridi, gde je već glasalo 4 miliona birača, dok ankete pokazuju neizvesnu trku. Bajden će u Delaveru održati govor o planovima za oporavak od pandemije.

Iz Bele kuće je saopšteno da Tramp planira da lično glasa na Floridi u subotu, dok je potpredsednik Majk Pens glasao ranije u petak ujutro u Indijanapolisu.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here