pixabay.com

Koronavirus odložio je sva slavlja i proslave za neka bolja vremena, i na taj način ostavio bez zarade brojne šminkere, pevače, fotografe i snimatelje.

Jedini tračak nade još uvek imaju frizeri, jer lepa i negovana kosa stvar je kulture i stila, a ne luksuz.

– Posla ima manje, ali ipak nekako se snalazimo. Imamo stalne mušterije koje ne preskaču redovne dolaske kod frizera. Sreća pa su korisnici naših usluga žene, one uvek žele da budu lepe i doterane, koronavirus tu je nemoćan – kaže frizer Dejan Rajić iz Čačka.

Iako posla ima manje, cene u frizerskim salonima su i u doba korone ostale iste, a zavise od reputacije lokalnih frizera. Ono što je kod svih isto jeste poštovanje epidemioloških mera, što zbog očuvanja zdravlja, što zbog stroge inspekcije koja proverava da li se posao odvija u skladu sa epidemiološkom situacijom.

– Svako ko uđe u naš salon obavezan je da nosi maske, naravno postavili smo i dezobarijere i sredstva za dezinfeciju, ispred smo napravili čekaonicu za mušterije kako bi smanjili gužve i držali socijalnu distancu, s obzirom na kvadraturu mi možemo pustati samo po dva klijenta, zbog čega nam je promet trenutno za otprilike 30 odsto od prosečnog – rekao Rajić koji iza sebe ima deceniju staža u ovom poslu.

Lošije od frizera u doba korone prošli su šminkeri, jer život bez svadbi, rođendana i proslava ispraznio je njihove dzepove.

– Gubici za ovih šest meseci su zaista veliki, svako od nas ko je imao neku ušteđevinu do sad je to potrošio, Kad je sezona veselja bude zakazano i po deset šminkanja dnevno, a sada je taj broj – nula. Svi mi smo uložili dosta novca u svoj posao i sada ne znamo kako ćemo dalje i da li će se situacija uskro vratiti u normalu. Jedna od opcija jeste i otvaranje škole šminkanja, ali ko će se sad odlučiti za taj kurs, kad je pitanje kad će ovaj posao ponovo zaživeti – kaže za RINU jedna čačanska šminkerka.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here