Vladina inicijativa “Bolji pristup“ udvostručila je broj sesija mentalnog zdravlja koje su dostupne pacijentima.

Reč je o besplatnom programu koji je povećan sa 10 na 20 tokom 2020. i 2021. godine.

Predsednica Australijskog psihološkog društva (APS), Tamara Kavanet, ističe da je više od dva miliona Ozija pristupilo sesijama tokom 2021, od kojih su većina bili mladi (starosti između 16 i 24 godine), a posebno žene.

Međutim, planovi lečenja ljudi s mentalnim problemima bi mogli da budu prekinuti ako Savezna vlada prestane da finansira dodatnih deset poseta psihologu godišnje.

– U tom slučaju, pacijenti će morati da plate iz svog džepa, ili da rade ono što su mnogi radili ranije, a to je da jednostavno ne dobiju negu mentalnog zdravlja – istakla je Kavanet.

Federalno zdravstveno odeljenje je organizovalo kliničku savetodavnu grupu da pregleda šemu i utvrdi potrebu za produženjem krajnjeg roka, koji ističe 31. decembra 2022.

Jedna od pacijentkinja, gospođa Prenter, kaže da više neće moći da prisustvuje dvonedeljnim sastancima kod psihologa ako se plan smanji. Zato je pokrenula inicijativu da se broj sesija ne smanji i do sada prikupila 24.000 potpisa.

Nažalost, većina pacijenata s mentalnim problemima nije u prilici da priušti redovne posete psihologu bez pomoći Medikera.

I predsednica APS-a, Tamara Kavanet, lobira kod Savezne vlade da se program produži, tvrdeći da nikada nije bilo dokaza da je deset sesija najbolja praksa za lečenje.

– Postoje jaki dokazi da je oko 18 do 20 sesija ono što je potrebno čak i za nekoga ko ima blagu mentalnu bolest – naglasila je ona.

Tokom dve godine, psiholozi su obezbedili milion više sesija nego obično, što je primoralo jednog od tri stručnjaka da zatvori svoje knjige za nove pacijente, prema anketi APS-a.

Kavanet je ujedno istakla da je nedostatak kadrova još jedan problem, uzrokovan nedostatkom mesta za studente završne godine psihologije.

– Znamo da možemo udvostručiti broj psihologa za nekoliko godina i da rešimo to “usko grlo“ samo da postoji isto finansiranje univerziteta koje postoji za medicinu ili veterinu – naglasila je Kavanet.

APS kaže da udvostručenje sesija mentalnog zdravlja, koje finansira Mediker, košta samo jedan odsto ukupnih godišnjih izdvajanja na mentalno zdravlje.

Federalni ministar zdravlja, Mark Batler, kaže da je program trebalo da bude privremen, kao odgovor na “rastući nivo anksioznosti i uznemirenosti kao rezultat pandemije kovid“.

– Bilo koja odluka Vlade o dodatnih deset sesija biće iskomunicirana sa sektorom pre 31. decembra 2022, kako bi se obezbedio kontinuitet nege i sigurnost u planiranju lečenja – izjavio je ministar.

Predsednica Kraljevskog koledža lekara opšte prakse, Karen Prajs, podržava dodatnih deset sesija, s tim da naglašava da i lekari opšte prakse pružaju veliku podršku mentalnom zdravlju.

Prema njenim rečima, neverovatno je da je Mediker u potpunosti finansirao kratke medicinske procedure, ali ne i duže sesije “savetovanja suicidnih adolescenta“.

Kome se obratiti za pomoć?

Ako vama ili nekome koga poznajete treba pomoć, možete pozvati sledeće telefone:

* Lifeline – 13 11 14

* Linija za pomoć deci (Kids Helpline) – 1800 551 800

* Beyond Blue – 1300 224 636

* Služba za povratni poziv u slučaju pokušaja samoubistva (Suicide Call Back Service) – 1300 659 467

* Headspace – 1800 650 890

* ReachOut – www.au.reachout.com

* Linija za pomoć muškarcima (MensLine Australia) – 1300 789 978

* Care Leavers Australasia Network (CLAN) na 1800 008 774

Stranica Odeljenja za zdravlje glasi www.headtohealth.gov.au.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here