Veče posvećeno Mihajlu Pupinu

0

Neobično: Mariola Pult i Zorana Memedović otvaraju manifestaciju
 

Povod je bio 160 godina od rođenja ovog srpskog velikana, pronalazača, koji je veliku slavu stekao u Americi. U skoro do poslednjeg mesta popunjenoj sali opštine Dicingen, gde se godinama održavaju večeri društva inženjera i tehničara posvećene velikim srpskim naučnicima, goste je pozdravio predsednik društva Petar Stojčić. On je zahvalio svima na dolasku, kao i na podržavanju ovakvih akcija, na kojima ne samo naši građani već i njihovi prijatelji imaju prilike da čuju o velikim i značajnim dostignućima srpskih naučnika.

 

Knjige na poklon

Posle predavanja dr Vlahović je poklonio nekoliko autobiografskih knjiga Mihajla Pupina "Od pašnjaka do naučenjaka", za koju je 1924. godine dobio Pulicerovu nagradu.

Generalni konzulat Republike Srbije u Štutgartu bio je suorganizator pa je goste pozdravio i generalni konzul Božidar Vučurović. O životu Mihajla Pupina govorio je prof. Jovan Mitrović, a održano je i spontano predavanje dr Josipa Vlahovića, koji je neposredno pred ovaj skup u Idvoru primio zlatnu medalju "Mihajlo Pupin", Saveza pronalazača Srbije.

Kroz predavanja i film koji je prikazan prisutni su imali priliku da čuju mnogo toga o naučniku koji je dobitnik brojnih nagrada i medalja, koji je bio član Američke akademija nauke, Srpske kraljevske akademije i počasni doktor 18 univerziteta.

 

Tokom svog naučnog i eksperimentalnog rada Mihajlo Pupin je dao značajne zaključke vezane za polja višestruke i bežične telegrafije i telefonije, a imao je i velikih zasluga za razvoj elektrotehnike.

Zorana Memedović, profesor violine, otvorila je (a i zatvorila) manifestaciju s koleginicom Mariolom Pult, dok je kroz program vodio potpredsednik društva Tanasije Rajić.

Članovi društva Dukat iz Štutgarta pripremili su bogatu pravu srpsku zakusku, gde se u foajeu opštinske sale u Dicingenu nastavilo sa prijatnim razgovorom o naučnim i svim ostalim dostignućima Mihajla Pupina.
 

Dogodine o Jovanki Bončić

Advokat Diter Šnabel, potpredsednik kulturnog okruga grada Dicingena, takođe je pozdravio prisutne i naglasio da je tradicija ovog srpskog memorijala veoma važna za sve, najavivši da će sledeće godine predavanje biti o prvoj ženi inženjeru u Nemačkoj, Jovanki Bončić-Katernić, koja je bila Srpkinja.

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here