EPA/DUMITRU DORU

Epidemija koronavirusa znatno je promenila sistem rada stomatoloških ordinacija, pa tako pacijenti pre ulaska u ordinaciju moraju da poštuju određenu proceduru. Pored uobičajenog straha od odlaska kod stomatologa, sada postoji još jedan, da se pacijent ne zarazi Covidom-19.

Upravo zbog toga, pacijenti se stomatologu javljaju često i prekasno, pa takva situacija dovodi do gubitka zuba. Dr Milan Kuljača, stomatolog, za Jutro TV Prve ističe da više od 65 odsto sugrađana nema više od 10 zuba u ustima, što je poražavajuće, dodaje on.

Trenutna situacija i odlaganje odlaska kod stomatologa zbog globalne pandemije je doprinela toj statistici i on apeluje na pacijente da nema potrebe da strahuju od odlaska kod stomatologa zbog zaražavanja koronavirusom .

– Šansa da se pacijent zarazi Covidom-19 u stomatološkoj ordinaciji mnogo je manja nego u gradskom prevozu ili bilo gde drugde. Ono što pravi problem kod pacijenata je sigurno kamenac, koji kod pušača mora da se skida na svakih šest meseci, paradentoza, tj. oboljenje desni i rasklaćivanje tih zuba po različitim nivoima. Te bolesti su još veći problem od eventualnih kvarova na zubima i to nije održavano zbog Covida-19 i pravi veliki problem – kaže Kuljača.

Malo su relaksiranije mere, pacijent skida masku, lekar ne skida. Mere su dovoljno jake, ističe on, pa pacijent nema nikakve šanse da se zarazi Covidom-19, a posledice neodlaska kod stomatologa su mnogo veće.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here