Z. Mirković
Ukazano je na rodoljublje čuvenog naučnika

Dvojicu srpskih velikana, našeg nobelovca Ivu Andrića i čuvenog naučnika Mihajla Idvorskog Pupina, veže jedan datum – 9. oktobar, dan kad su obojica rođeni – Andrić 1892, a Pupin 1854. godine. Datum rođenja književnika i naučnika koji su proslavili Srbiju širom sveta, članovi Udruženja Bečke poete uvek obeležavaju posebnom književnom večeri kao značajan dan u svakom pogledu.

Tako je bilo i ove godine. Čitani su naravno odlomci iz Andrićevih dela, među kojima je nezaobilazan njegov esej “Mostovi”, u kojem se izdvajaju već čuvene piščeve reči:

“Od svega što čovek u životnom nagonu podiže i gradi, ništa nije u mojim očima bolje i vrednije od mostova. Oni su važniji od kuća, svetiji od hramova. Svačiji i prema svakom jednaki, korisni, podignuti uvek smisleno, na mestu na kom se ukrštava najveći broj ljudskih potreba, istrajniji su od drugih građevina i ne služe ničem što je tajno ili zlo.”

– Čitali smo i delove iz romana “Na Drini ćuprija”, pa pesmu “Ne ruši mostove, možda ćeš se vratiti” i druge. Šta dodati i kako zaobići ovakvu literaturu našeg jedinog nobelovca. Čast nam je da uvek iznova nekom od njegovih dela posvetimo veče – kaže Mirel Tomaš, predsednica udruženja Bečke poete.

Iako posvećeni poeziji i književnosti, u udruženju ne zaboravljaju ni druge značajne ličnosti iz srpske istorije, pa su deo večeri posvetili i Pupinu.

– On nije književnik, ali je napisao zanimljivu autobiografiju i jedan je od najvećih naučnika i pronalazača. Svetski, a naš srpski – ističe Tomaševa.

Ona podseća da je Pupin rođen u Idvoru, a preminuo je 12. marta 1935. godine u Njujorku.

– Kada je otišao u Ameriku, dodao je nadimak Idvorski da ga podseća na rodno mesto i da istakne svoje poreklo. Nikada nije zaboravio Srbiju, a mi nikada ne zaboravljamo naše velikane – naglašava Mirel Tomaš.

Uz čestitke i torta

Slavljenik Zoran

U književnoj večeri su, pored Mirel Tomaš, učestvovali i Stana Rakić Dokić, Marjan Denkov, Katarina Marković, Gordana Subašić, Mijo Ćukurin i Zoran Radosavljević koji je, zanimljivo, 9. oktobra slavio svoj rođendan.

“Vredelo je te večeri nazdraviti u svakom pogledu”, dodala je Mirel Tomaš.

Čitana su dela našeg nobelovca