Youtube/MORH
Hrvatski vojnici

Hrvatska je u ovoj šestomesečnoj rotaciji na Kosovo i Metohiju ponovo poslala 150 vojnika, dvostruko više nego pre godinu dana, a reč je o pripadnicima borbene jedinice iz motorizovane gardijske brigade Puma iz Varaždina.

Reč je o pripadnicima elitne jedinice HV i, za razliku od godina pre kada je Hrvatska u okviru međunarodne misije Kfor na KiM slala upola manje vojnika, koji su imali polupolicijska zaduženja.

“Ova jedinica, kako je i rečeno na ispraćaju, ima zadatak da pomogne kosovskim snagama bezbednosti i stanovnicima i ide u ‘prijateljsku državu’. Za RH, dakle, slanje ovakve borbene jedinice ima veći geostrateški značaj za naš ‘regionalni’ interes. I to je trebalo biti glavna vest sa ispraćaja Puma. Ali, nije”, piše danas hrvatski “Večernji list”.

Glavna vest sa jučerašnjeg ispraćaja pripadnika ove jedinice na Kosovo i Metohiju bila je da se ministar odbrane Mario Banožić, koji je u višemesečnom sukobu sa predsednikom države i vrhovnim komandantom Zoranom Milanovićem, “ubacio u protokol” i vojnike Puma postrojio i ispratio dva sata pre šefa države.

Vojnici su tako u varaždinskoj kasarni postrojavani i ispraćeni dva puta, jednom od Banožića, drugi put od Milanovića. Milanović je to nazvao Banožićevim “maltretiranjem vojnika”.

Da kohabitacije u hrvatskom državnom vrhu nema jasno je od izbora Milanovića za predsednika Hrvatske koji je na toj poziciji zamenio HDZ-ovku Kolindu Grabar Kitarović, kojoj takođe nije manjkalo problema u saradnji sa vladom premijera Andreja Plenkovića.

Nekadašnja hrvatska premijerka Jadranka Kosor komentarisala je ovakav odnos predsednika i premijera i jučerašnji ispraćaj pripadnika HV u Varaždinu i istakla da “ovako nešto u Hrvatskoj do sada nije viđeno”.

– Postali smo zarobljena, zamrznuta država. Da se ovako ministar odbrane ugura u neki program dva sata pre, da se na svaki način uvlači i HV, i to baš oni koji odlaze u misiju, da se kroz sve to pokazuje da se ne poštuje institucija vrhovnog komandanta – rekla je Kosor.

Od ovog, kaže, ništa ne bi bilo da ministar nema punu podršku premijera jer je to, kako je navela, “deo šire slike stvaranja sanitarnog kordona prema predsedniku Republike”.

Ona je podsetila i na druge bojkote Milanovića od vlade, ali i upozorila da će parlamentarni izbori u Hrvatskoj biti održani pre predsedničkih i da će Milanović biti taj koji će davati mandat za sastav nove vlade.

4 COMMENTS

  1. Zato što stime hoče da kažu 150 vojnika nije puno samo da obeležimo na čijoj smo strani neka svako vidi i zna..!! u slučaju pogoršanja situacije na Kosovu tu smo bratski Rame uz Rame Albanci i Hrvati ko u stara vremena zato su poslani.

  2. Hrvati čine deo snaga Kfora, mirovne misije Ujedinjenih nacija, po čijoj je rezoluciji 1244 Kosovo Srbija…Dakle slušaće naređenja komadanta Kfora!!! Kada sledeći put budu slušali naređenja predsednika Hrvatske u borbi protiv Srba, to će biti u okolini Zagreba, a ne na Kosovu i Metohiji…

  3. Prosto ko pasulj Rezolucija 1244 ko takva od 2012 god više nije punomočna prazno slovo na papiru potpisanjem Briselskog sporazuma obiju strane Rezoluciju 1244 zamena je Briselski Sporazum to ljepo svi znaju zbog toga se ne primenjuje slanje Vojske i Policije iz Srbije za Kosovo u određenom broju po toj rezoliciji stoji ali Nema je više Ivica Dačič i Hašim Tači zakopali Rezoluciju 1244 potpisanjem novog sporazuma i postavlanjem novih graničnih prelaza jer za uzvrat dobili KOFERĆE zato važi samo za ljude koji žive u bajkama za one koji se bave tračom to jeste to Vučič i Kurti moraju pregovarati drugog izlaza NEMA , Nema ništa majko od tvoga veselja.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here