Veći broj žena u sektoru bezbednosti

0

Učesnici su se složili da će poboljšanju položaja žena u bezbednosnoj strukturi Srbije značajno doprineti i donošenje Nacionalnog akcionog plana za sprovođenje te rezolucije, što je planirano za sledeću godinu.

 

 

Žene su u rat najčešće bile direktno uključene kako medicinske sestre. I sada u kontigentu Vojske Srbije u mirovnoj misiji u Čadu je jedan broj žena

 

 

Predsednica republičkog parlamenta Slavica Đukić-Dejanović je ukazala da, iako rezolucija nije pravno obavezujuća, Srbija, kao članica UN, ima političku i moralnu obavezu da poveća učešće zena u procesu donošenja odluka, mirovnim pregovorima i operacijama, ali i u rešavanju kofliktnih situacija.

 

Dejanovićeva je ocenila da će usvajanjem Zakona o rodnoj ravnopravnosti (koji se trenutno nalazi u skupštinskoj proceduri) biti zaokružen pravni i institucionalni okvir za ravnopravno učešće žena u svim segmentima društva i podsetila da je to jedno od Ustavom zagarantovanih prava žena.

 

Predsednica Beogradskog fonda za političku izuzetnost Sonja Liht smatra da je usvajanje Nacionalnog akcionog plana o sprovođenju Rezolucije 1325, koju je UN donela pre 10 godina, prvi korak u promeni uloge bezbednosti u životu žena i dece, koja čine većinu populacije.

 

 

Žene u severnokorejskoj vojsci

 

 

Lihtova je istakla da je Srbija primer zemljama u regionu kako podstaći proces uključivanja žena u bezbednosnu strukturu društva, iako je još uvek institucionalno nedovoljno izgrađena.

 

Prema njenim rečima, u prilog tome govore i podaci o sve većem broju devojaka koje se odlučuju za Policijsku i Vojnu akademiju, ali i za studiranje na Fakultetu za bezbednost.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here