EPA-EFE/BORIS PEJOVIC
Zdravko Krivokapić sa ministrima

Rekonstrukcija Vlade Crne Gore ili izbori, najčešće su pominjane opcije za rešenje krize vlasti koja, kako kažu u Demokratskom frontu, koji je najbrojniji u parlamentu, traje od maja kad je vlada izgubila podršku skupštinske većine. Premijer Zdravko Krivokapić je u razgovore o rekonstrukciji krenuo početkom oktobra, ali se njihov ishod ne nazire. Rešenje za sadašnju političku situaciju direktor Društva za istraživanje politike i političke teorije Vladimir Pavićević vidi u izboru potpuno nove crnogorske vlade.

– Najbolji model jeste da većina u Skupštini Crne Gore izabere novog premijera i kompletno novu vladu – kaže Pavićević za “Vesti”.

Opada podrška Milu

Međutim, kako ističe, sve vreme se može videti da predsednik vlade Zdravko Krivokapić rasteže razgovore o rekonstrukciji njegovog kabineta da bi “u stvari, sve ostalo isto kao da sada”.

– Ovakav Krivokapićev pristup je u sadašnjim okolnostima neodgovoran i građane Crne Gore učvršćuje u uverenju da ih je on izneverio – ocenjuje Pavićević.

Demokratska partija socijalista Mila Đukanovića je posle trodecenijske vladavine, u opoziciji. Podrška DPS-u koji je sada, prema rečima Pavićevića, na poziciji ekstrema političke scene, kontinuirano opada.

– S obzirom na to, trebalo bi razmisliti i o opciji skraćenja mandata aktuelnom skupštinskom sazivu i da se, možda, s proleća iduće godine ide na opšte izbore – kaže Pavićević i naglašava da su i jedan i drugi model bolji od onoga što Crna Gora i njeni građani sada imaju.

Krivokapić je u najavi rekonstrukcije od maja, ali i u klinču sa DF s kojim se javno međusobno optužuje. Premijer tvrdi da teško podnosi što ga DF ucenjuje, na šta oni uzvraćaju da je Krivokapić jedini koji se služi ucenama, a pritom ima podršku svega tri poslanika vladajuće većine.

Lideri DF ga listom pozivaju da vrati mandat, a jedan od njih Andrija Mandić kaže da ovaj savez hoće novu vladu, ali ne tako što će bilo koga da “ruši”. On je izbore pomenuo kao krajnje rešenje, ako dogovora ne bude. Nije mu jasno kako Krivokapiću nije neprijatno da politiku vodi s podrškom tri-četiri poslanika. Ipak, kako ističe, ako bude dobre volje partnera u parlamentu, doći će do dogovora kakva je vlada potrebna Crnoj Gori i ko treba da bude premijer.

Iznevereni građani: Vladimir Pavićević

URA protiv rekonstrukcije

Lider PZP Nebojša Medojević, koji je takođe i jedan od lidera DF je putem Tvitera poručio da premijer koji nema većinu treba da ode. Krivokapića je optužio da “koristi trenutnu situaciju da napravi sopstvenu partiju”. Crnogorski premijer je inače izjavio da razmišlja da osnuje demohrišćane koji bi pomirili dva ekstrema i promenili političku sliku u Crnoj Gori.

Pored DF koji ima 27 poslanika, za rekonstrukciju su još demokrate sa 10 mesta, dok se tome protivi URA koji broji četiri poslanika. Lider URA i potpredsednik vlade Dritan Abazović ne veruje da će biti novih izbora već da će se naći model za produženje trajanja vlade u ovom ili drugačijem sastavu.

– Nova vlada može da bude unutar sadašnje većine, ali može da bude i drugog modaliteta, a jedan od njih jeste i da se ide na prevremene parlamentarne izbore – kazao je za “Večernji list”.

Ana Brnabić

Ana Brnabić: Drugačiji dijalog

Premijerka Ana Brnabić je nedavnu posetu premijera Crne Gore Beogradu ocenila kao uspešnu.

– Drago mi je da je poseta bila uspešna i dobra i što je rezultat kakav smo želeli, a to je da imamo sada i verujem da ćemo imati drugačiji dijalog sa Vladom Crne Gore – kazala je za TV Pink i osvrnuvši se na ukidanje zabrane ulaska 18 lica iz Srbije u Crnu Goru, navela da ni ona, ni predsednik Aleksandar Vučić nisu imali informacije da je Vučićevom sinu Danilu bio zabranjen ulazak.

Pitanje na Tviteru

Nebojša Medojević je na zanimljiv način izneo kritički stav o poseti Zdravka Krivokapića Beogradu.

– Možete da nam objasnite ima li igde u svetu da se premijer jedne države u poseti drugoj, sastaje sa ambasadorima trećih država u drugoj državi. O čemu pričaju Zdravko i npr. ambasador Francuske čija je ambasada u Srbiji? – retvitovao je Medojević zapažanje jednog člana ove mreže.