Youtube/NOVAK KNEŽIĆ
Časlav Koprivica

Parlamentarna većina u Crnoj Gori pokrenula je zahtev za smenu crnogorskog predsednika Mila Đukanovića pošto nije hteo da da mandat za formiranje vlade lideru DEMOS-a Miodragu Lekiću. 

Potpise su na Predlog za pokretanje postupka za utvđivanje da li je predsednik Crne Gore povredio Ustav stavili poslanici Demokratskog fronta, Demokratske CG, Ujedinje i Prave Crne Gore, URA, Socijalističke narodne partije, Pokreta za promene i CIVIS-a. Đukanović uzvraća ukazom o skraćenju mandata Skupštini koji bi vodio u parlamentarne prevremene izbore. S druge strane, o smeni Đukanovića treba da se izjasni Ustavni sud, koji je u blokadi jer parlament nije izabrao četiri sudije.

Profesor Fakulteta političkih nauka u Beogradu Časlav Koprivica smatra da je bilo vreme da u parlamentu bude pokrenuta inicijativa za Đukanovićevu smenu.

– On je suštinski delegitimisan kao predsednik pošto je pravio čitav niz pogršnih poteza ne samo posle poslednjih izbora 2020. godine već i godinama unazad – kaže Koprivica za “Vesti”.

Kao jedan od mnogobrojnih poteza navodi da je Milo Đukanović 2013. progurao izbornu krađu na predsedničkim izborima i, bez obzira na pobedu Miodraga Lekića, Filip Vujanović je proglašen za predsednika Crne Gore.

Koprivica, međutim, kaže da se na osnovu situacije u društvu, pa čak i u samoj Skupštini Crne Gore vidi da je Zapad podesio da lider URA Dritan Abazović bude jezičak na vagi odlučivanja.

– Zato ni parlament nije reprezentativan jer je njegov sastav posledica tog izbornog inženjeringa – ukazuje Koprivica.

Građani Crne Gore se, prema njegovim rečima, ništa ne pitaju već je odgovor na pitanje koja će frakcija ubuduće vladati u Crnoj Gori na Zapadu.

– Ključni su tu Nemačka i Sjedinjene Američke Države. Ili će se oni dogovoriti da zajednički odlučuju o Crnoj Gori ili će to rešenje biti posledica odnosa snaga, odnosno ko je od njih jači – smatra Koprivica.