J. Gajeskov
Hram Svetog Luke u izgradnji u Liverpulu

U nastojanju da ne prekida tradiciju obeležavanja slave manastira Krupa – Veliku Gospojinu – Zavičajno udruženje “Obrovačko – Bukovački sabor” iz Sidneja odlučilo je da i prema striktnim propisima i merama nadležnih vlasti u NSW, na skroman način obeleži svoju slavu.

Predstavnici ovog društva su na dan praznika, 28. avgusta, upalili sveću i presekli slavski kolač u Crkvi svetog apostola i jevanđeliste Luke u sidnejskom predgrađu Liverpul,
Zamolili smo profesora Mišu Gnjatovića, inače sekretara pomenutog Zavičajnog udruženja, da za “Vesti” kaže više o slavi koju su obeležili prošlog vikenda.
– To je slava naše najstarije, ali i najzapadnije zadužbine blagorodne dinastije Nemanjića s one strane Drine, sagrađene davne 1317, tokom vladavine Svetog kralja Milutina. Od tada pa do danas, evo već preko 700 godina, u manastiru se služi sveta liturgija. Voštanica koju je upalio sveti kralj Milutin nikad neće biti ugašena, jer Krupa, taj biser pravoslavlja, bila je i ostala simbol srpskog trajanja i opstanka Srba na tim nemirnim severnodalmatinskim prostorima – kaže profesor Gnjatović.
On podseća i na misiju koje se prihvatilo Zavičajno udruženje “Obrovačko – Bukovački sabor”.
– Naše udruženje je osnovano u čast i slavu našeg manastira Krupe, a sa ciljem da obnovimo našu zavičajnu – bukovačku tradiciju, naše bukovačke običaje i da to pokušamo da prenesemo na naše potomke ovde. Želimo da oni ne zaborave svoje korene, poreklo i nacionalni identitet – dodaje sagovornik “Vesti“.
Podsetimo da ovo udruženje ima i humanitarni karakter. Često je učestvovalo u mnogobrojnim humanitarnim akcijama i donacijama, kako ovde tako i u otadžbini. U svom kratkom periodu postojanja i plodonosnog rada, udruženje je doniralo oko 60.000 dolara, što je za svaku pohvalu.
Na pitanje kako je proteklo simbolično obeležavanje osmog po redu Sabora u liverpulskoj crkvi, Gnjatović kaže:
– Dugujemo neizmernu zahvalnost Crkvenom odboru na čelu sa ocem Aleksandrom, koji su sve vreme bili sa nama od našeg osnivanja, kao i ovogodišnjem domaćinu slave Zoranu Šaponji na trudu da po zakonu koji važi tokom pandemije, obeležimo ovaj događaj. Nadamo se da ćemo uz Božiju pomoć sledeće, deveto saborovanje održati u normalnim uslovima, bez bilo kakvih restrikcija, opet na crkvenom imanju u Brinđeliju i podršku našeg novog domaćina slave, a to je Mirko Pupovac.
Iz Organizacionog odbora poručuju da su na radost i zadovoljstvo neizmerno zahvalni svima koji su na svim saborovanjima nesebi
no uložili trud i napor da sve protekne uspešno, kao i svim prijateljima i gostima koji su svojim dolaskom učinili veliku čast i zadovoljstvo za pamćenje.
Svima njima Organizacioni odbor Zavičajnog udruženja “Obrovačko – Bukovački Sabor” iz Sidneja se još jednom zahvaljuje, uz poruku: Vidimo se dogodine!

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here