Z. Mirković
Vladika austrijsko-švajcarski Andrej

U organizaciji Crkvene opštine “Sveti Sava” i odbora SPKD “Prosvjeta” u Beču je održana Vidovdanska akademija, na kojoj je ukazano na značaj ovog praznika za srpski narod. Između ostalih prisustvovali su ambasador Nebojša Rodić i episkop austrijsko-švajcarski Andrej.

Vladika Andrej se pred prisutnima u svečanoj sali 22. bečke opštine, podsetio kako mu je otac pričao o “jednom caru, osam vojvoda i devet Jugovića”, što ga je, kao dete rođeno i odraslo u dijaspori zainteresovalo da uči srpsku istoriju.

– Moj otac je to uradio jer je video da će to završiti dobrim. Naše akademije su mali koraci, ali u istoriji Crkvene opštine one su veliki korak i pokazuju našu ljubav prema herojima koji su na Kosovu polju položili živote 1389. godine – naglasio je on.

Jedan od najmlađih sveštenika u bečkoj parohiji protojerej Slaviša Božić održao je besedu posvećenu Vidovdanu, rekavši da su svojom žrtvom junaci Vidovdana pokazali ne samo svoju vojničku hrabrost, već pre svega da su istinski sledbenici Hrista.

– Sledovanje Hristu a ne junaštvo je ključni razlog što se njihov kult očuvao kroz vekove ropstva i što postoji i dan-danas u našoj svesti i što će postojati večno, jer nebesko je uvek i doveka -istakao je on.

Posle besede program je nastavljen nastupom gostiju iz Srbije.

Glumci Vesna Stanković i Lepomir Ivković govorili su epsku pesmu “Sedam Jugovića”i stihove kosovskog ciklusa. Etno- muzička grupa Teodulija izvela je prigodne pesme.

Na Kosovu bitka za Evropu

– Srbi moraju uvek da se sete Vidovdana, još snažnije u doba kada pokušavaju na sve načine da nam otmu Kosovo. Kosovo je kolevka srpskog naroda i to bi trebalo čitav svet da shvati. Bez vraćanja Kosova u okrilje Srbije neće biti nikada mira. Kosovo je mesto gde se vodila bitka za Evropu, i ako se ona danas izgubi, gubi se i Evropa – rekao je posle Vidovdanske akademije Petar Mitrović.

Pevao eparhijski hor

Akademiju je otvorio eparhijski mešoviti hor “Kornelije Stanković” sa dirigentom Ivom Mrvoš Anokić. Pozdravnom kompozicijom “Ton despotinom” dočekali su vladiku koji je rekao da je prvi put, u ovih pet godina, dočekan na ovaj način, a da je pesma vredno uvežbavana prethodnih dana u sedištu eparhije.

Hor je u zvaničnom programu akademije izveo još nekoliko kompozicija.