Vedrina razbila tminu korone

Z. Vicelarević - Vesti
0
Z. Vicelarević
Odobrenje stiglo u poslednji čas: U publici ograničen broj gledalaca

Kontrapunkt, udruženje iz Frankfurta koje organizuje gostovanja naših umetnika i pozorišnih predstava u metropoli na Majni, uspelo je da i pored svih trenutnih mera organizuje predstavu “Mandarina sve pogađa”, koju je fenomenalno izvela Marija Masal, glumica iz Beograda. Predstava je odigrana u teatru Katakombe, koji se nalazi u bližoj okolini centra Frankfurta. Zbog važećih mera u publici se našao samo ograničen broj gledalaca, a njihovi utisci posle predstave mogu da se svedu na jednu reč: “Odlično”.

– Svi smo željni kulturnih događaja kojih praktično nema zbog ove situacije. Predstava mi se jako dopala. Opuštena komedija, koju nam je glumica na veoma interesantan način prenela. Nadamo se da će se i dalje organizovati ovakvi događaji. Sve pohvale Kontrapunktu na uspehu da nam omoguće malo vedrine u ovim tmurnim vremenima – rekla je Ljubica Brestovac, koja je na predstavu došla u društvu prijateljica, Vesne Vujnić, Milice Kraus i Mirjane Jovanović, sve iz Frankfurta.

Policija odbila, pa odobrila

Iz Oberhauzena su stigli Dejan Marković, Žarko Ogrizović i Milana Ninković:

– Vrlo zanimljiva predstava, puno humora i na jedan shvatljiv način nam je opisana situacija života u Srbiji sa svim akterima društveno-političkog života – rekao nam je u jednoj rečenici svoj utisak o predstavi Dejan Marković.

Ljubica Brestovac, Vesna Vujnić, Milica Kraus i Mirjana Jovanović sa glumicom (prva sleva)

Najveći izazov u organizaciji ovog događaja bio je dolazak glumice Marije Masal, jer je i dalje na snazi mera prema kojoj se strancima samo u izuzetnim slučajevima dozvoljava dolazak u SR Nemačku. Predstavnici Kontrapunkta su zatražili odobrenje savezne policije, koja je njihovu molbu prvobitno odbila.

– Mi, naravno, nismo odustali, te smo se obratili nadležnim institucijama iz oblasti kulture, a presudna je bila preporuka Zavoda za kulturu grada Frankfurta, odnosno zvanična potvrda o značaju ovog događaja. Veoma smo im zahvalni na podršci i sigurni smo da ćemo i dalje imati dobru saradnju. Mi iz Kontrapunkta smo se večeras uverili da je i u vreme pandemije moguće bezbedno organizovati kulturni događaj, tako da već radimo na budućim projektima – rekla nam je Vida Blicner, član Kontrapunkta.

Trka s vremenom

Marija Masal nam je opisala putešestvije od Beograda do Frankfurta.

– Odobrenje da ipak mogu da gostujem u Nemačkoj sam dobila dan pre predstave i to popodne sam već bila u avionu sa urađenim PCR testom. Na našem aerodromu je bilo dovoljno što su videli odobrenje nemačke policije, a na frankfurtskom aerodromu je službenica policije prvo pogledala povratnu kartu, a potom sva dokumenta koja sam imala zajedno sa testom, i tek onda sam mogla da prođem. Ljudi iz Kontrapunkta su sav posao oko dokumenata savršeno uradili – kaže nam glumica koja je rođena u Lipljanu, a Akademiju završila u Prištini.

Članovi Kontrapunkta sa gošćom

Kada je zatvoreno pozorište Zoran Radmilović, u kom je bila stalni član 10 godina, Marija Masal je glumačku karijeru nastavila kao slobodni umetnik.

Ćeraćemo se s koronom

Kontrapunk ima velike planove i u doba korone. Od brojnih ideja koje imaju izdvajaju monodramu “Naši dani” Radoja Domanovića u interpretaciji Radoslava Milenkovića, promociju knjige našeg mladog pisca Metija Kamberija. Svakako su uvereni da će nadoknaditi i događaje koje su morali da otkažu – monodramu “Ćeraćemo se još” sa Petrom Božovićem i predstavu “Drž’, ne daj”, koju izvodi istoimena novosadska pozorišna trupa.

Članovi Kontrapunkta Vida Blicner, Magdalena Jandrić i Antone Ećimović, kao i mnogi u publici iskoristili su priliku da se fotografišu s gošćom iz Beograda.

Marija Masal na sceni

Igra iz duše

– I ovoga puta sam zaista oduševljena publikom u Frankfurtu koju sam imala prilike da upoznam prošle godine kada sam gostovala sa predstavom “Ulica crvenih fenjera”, takođe u organizaciji Kontrapunkta. Publika je sjajna, odlično su reagovali, a i ja uvek dajem sve od sebe nezavisno da li igram u Frankfurtu, Beogradu ili Ivanjici. Igram iz duše – kaže Marija Masal.