Vehabije postavile kontrolni punkt

0

I policija ima svoj punkt ispred ulaza u Gornju Maoču

Novinari banjalučkog dnevnika "Nezavisne novine" uverili su se u petak uveče da prolaz javnim putem dozvoljavaju jedino policiji i svojim poznanicima, a od nepoznatih, pa čak i od policije u civilu, traže legitimaciju.

 

Meštanin koji je imao bradu i bio obučen kao vehabija, sedeo je u džipu parkiranom uz ivicu puta, a kad je uočio da se selu približavaju dva automobila izašao je iz svog vozila. Pošto je prošao obeleženi policijski golf, vehabija je stao na put, mahnuo rukom, što je značilo da se vozač drugog automobila zaustavi.

 

Prišao je vozaču i upitao ga kuda se zaputio, a kada je neuniformisani policajac pokazao službenu legitimaciju, vehabija se vratio u svoj džip.

 

Nedim Mutapčić, policijski komesar MUP-a TK, kazao je u subotu da su taj sporni punkt uklonili.

 

"Mi smo to regulisali, nema više punkta. Oni su mislili sami sebe da zaštite, ali policija ima svoj punkt. Legitimisanje je službena radnja i zna se ko je može obavljati", izjavio je Mutapčić.

 

Nekoliko kilometara pre Gornje Maoče policija Brčko distrikta i MUP-a TK takođe je postavila punkt.

 

Posle opsežne akcije "Svjetlost" novinari su pohrlili u Gornju Maoču, ali neprijateljski raspoloženi pripadnici vehabijske zajednice u tom selu ne žele da razgovaraju ni o rezultatima akcije, ni o svom načinu života.

 

Grupa novinara, koja je prva krenula u selo nakon akcije, napadnuta je od strane stanovnika sela. Salim Bašić, poverenik mesne zajednice Maoča, kazao je u subotu da se tu ne radi o punktu već o "medijskoj blokadi".

 

"Oni su zabrinuti za svoju sigurnost. Za sada ne žele da svoj stav iznose putem medija i ne žele medije u selu, mada će se, koliko znam, veoma brzo oglasiti o akciji ‘Svetlost’", rekao je Bašić.

 

Zato se poslednjih dana na lošem i gotovo nepristupačnom putu prema Gornjoj Maoči mogu videti samo vozači i njihovi saputnici, koji na prvi pogled odaju da se radi o vehabijama. Uglavnom se radi o vozilima austrijskih registarskih oznaka.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here