Vekarić: Očekujemo hapšenje Ganića

0

On u izjavi za sutrašnji broj "Nezavisnih novina" nije želeo detaljnije da komentariše događaje na londonskom aerodromu "Hitrou", ali je napomenuo da je Ganić bio tamo zadržan šest sati, dok je, kako tvrdi, njegova delegacija vraćena u BiH.
 

"Tačno je da je ministarstvo pravde Srbije zatražilo od Velike Britanije izručenje Ganića, ali ne mogu govoriti o tome dok ne dobijemo zvaničnu potvrdu da je on uhapšen", rekao je Vekarić.

Očekuje hapšenje Ganića: Bruno Vekarić

 

Ministar pravde BiH Bariša Čolak rekao je da nema informaciju o zatraženom izručenju Ganića. On je dodao da ministarka pravde Srbije Snežana Malović ne može da traži Ganićevo izručenje.
 

"Znam samo da je sporazumom koji smo potpisali sa Srbijom, kada je reč o ratnim zločinima i zločinima protiv čovečnosti, ključni element državljanstvo. To znači da, ako osoba optužena za ratni zločin ima mesto boravka u BiH, bez obzira što je počinila zločin u drugoj državi, sudi joj se u BiH, a tako je i ako je obrnut slučaj", rekao je Čolak.
 

Poternica

 

MUP Srbije raspisao je početkom 2009. godine, po nalogu istražnog sudije, poternice za 19 osoba iz BiH, među kojima su ratni članovi Predsedništva BiH Ejup Ganić i Stjepan Kljuić, zbog napada na kolonu JNA u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu, u maju 1992. godine.

Informaciju o tome da je hapšen demantovao je sam Ganić u petak uveče u izjavi federalnim medijima, tvrdeći da na aerodromu "Hitrou" čak nije ni zadržan.
S druge strane, brojni zvaničnici iz BiH potvrdili su da su primili informaciju o Ganićevom hapšenju u Londonu i potom puštanju na slobodu.
 

Ministar bezbednosti BiH Sadik Ahmetović rekao je da je primio informaciju o hapšenju Ganića na aerodromu "Hitrou" u Londonu, ali da je, nakon niza provera, "ustanovljeno da je Ganić imao nekih dodatnih kontrola u vezi sa pasošem".
 

U ambasadi Velike Britanije u Sarajevu juče nisu mogli ni da potvrde ni da demantuju navodno zadržavanje Ganića na londonskom aerodromu.
 

"Vlada Velike Britanije ima prava da ne daje komentare o individualnim imigracionim pitanjima, kao i detaljima o komunikaciji sa drugim vladama", kazala je portparol britanske ambasade u Sarajevu Biljana Ristović.
 

Ona je, takođe, kazala da će, ako bude potrebe, ambasada Velike Britanije u BiH izdati zvanično saopštenje.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here