Radivoj Mačković
Ophod oko crkve

Crkva Svetog Save u sidnejskom Flemingtonu, najstarija srpska crkva u Australiji, proslavila je u petak, 27. januara, svog nebeskog zaštitnika, utemeljitelja autokefalne Srpske pravoslavne crkve i njenog prvog arhiepiskopa – Svetog Savu.

Domaćin ovogodišnje proslave bio je profesor Slobodan Živković sa suprugom Snežanom i porodicom.

Liturgijsko sabranje predvodio je episkop Mitropolije australijsko-novozelandske gospodin Siluan, a sasluživali su mu protojereji Saša Čolić i Goran Ćećez i đakon Miladin Tripić.

Gost na obeležavanju Savindana bio je otac Simon Nekipelov iz Ruske crkve u Krojdonu, a prisustvovao je i dugogodišnji paroh flemingtonske svetinje, umirovljeni  protojerej-stavrofor Vladislav Đorđević.

Crkva je bila premala da primi sve koji su došli da učestvuju u proslavi, a posebno je bilo lepo videti mnoštvo dece.

Proslava je bila posebno svečana zahvaljujući nadahnutom pojanju hora sastavljenog od vrsnih pevača, profesora klavira, violine i violončela, pod vođstvom ovogodišnjeg domaćina slave prof. Slobodana Živkovića.

Domaćin slave, profesor Slobodan Živković
Liturgiju je služio episkop Siluan
Crkveni hor je svojim pojanjem uveličao proslavu

Episkop Siluan je u svojoj propovedi pozvao vernike da slede primer Svetog Save, koji je svojim životom, organizovanjem Crkve i države i učenjem naroda, uobličio njegov identitet osnivajući ga na Hristovom Jevanđelju.

Vladika se takođe setio i osnivača našeg hrama, blaženopočivšeg protojereja Milenka Stefanovića, kao i brojnih ktitora i graditelja ove srpske svetinje, koja iduće godine slavi sedam decenija od osvećenja 1954. godine.

Nakon osvećenja slavskih znamenja, proslava je nastavljena bogatim i izuzetno ukusnim posluženjem pripremljenim trudom i ljubavlju gospođe Snežane Živković i neumornih članica Kola srpskih sestara pri hramu u Flemingtonu.

– Poveravajući se očinskoj ljubavi našeg nebeskog zastupnika Svetog Save, uzdamo se u milost Gospodnju da ćemo još mnogo godina slaviti njegovog ugodnika, slaveći tako i samog našeg životodavca gospoda Isusa Hrista, sa bespočetnim Ocem i Svetim i životodavnim Duhom, amin – poručio je starešina hrama, protojerej Saša Čolić.

Iz crkve Svetog Save saopštili su da se predsednik Crkvenog odbora Rade Glišić prihvatio da bude domaćin slave iduće godine, te su ovom prilikom njemu i njegovoj porodici čestitali na toj časti i blagoslovu.

Vladika Siluan pričešćuje predsednicu Kola srpskih sestara Slavicu Pavlović
Svečani slavski ručak u crkvenoj sali

Donacije za Srbe na KiM

I ovom prilikom, po tradiciji, prikupljan je prilog i za Srbe koji žive na Kosovu i Metohiji, a zahvaljujući dobroti prisutnih prikupljeno je više od 5.000 dolara.

Posebnu zahvalnost za bogate priloge parohija je uputila porodici Živković i vrednom parohijanu Veljku Antoniću.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here