EPA-EFE

Velika Britanija i Evropska unija postigle su danas trgovinski sporazum kojim su definisali buduće odnose na tom polju.

Sporazum je postignut samo nedelju dana pre kraja tranzicionog perioda Bregzita i izlaska Velike Britanije iz jedinstvenog tržišta EU i posle više od četiri godine nakon što su Britanci izglasali izlazak iz Unije.

Novi sporazum omogućiće Britaniji i EU da trguju bez posebnih tarifa,kao i saradnju evropskih i britanskih policijskih snaga i sudskih tela, piše “Gardijan”.

Kako se navodi, trgovinski sporazum napisan na 2.000 stranica obuhvata odredbe o temama koje se razlikuju – od civilne nuklearne saradnje i energetskih interkonekcija do ribarstva i vazduhoplovstva.

Velika Britanija je izašla iz Unije 31. januara ali je tokom 2020. uživala privilegije jedinstvenog tržišta, a Britanci su mogli slobodno da se kreću u državama EU.

Novi odnos Britanije i EU obeležiće povećanje papirologije za britanske kompanije, a Britanci više neće moći da se slobodno kreću unutar EU. Velika Britanija mogla bi već 1. januara 2021. godine da se nađe na popisu zemalja za koje vrede razne restrikcije uslovljene pandemijom koronavirusa.

“Sve što je britanskom narodu obećano 2016. godine, kao i na prošlogodišnjim izborima, ovaj sporazum je ispunio. Povratili smo kontrolu nad našim novcem, granicama, zakonima, trgovinom i ribolovačkim vodama. Ovaj sporazum je fantastičan za porodice i preduzeća u svakom delu Ujedinjenog kraljevstva”, navodi se u saopštenju britanske vlade.

Fon der Lajen: Konačno možemo Bregzit da ostavimo iza sebe

“Konačno smo postigli sporazum. Bio je to dug i krivudav put, ali smo postigli dobar dogovor,” saopštila je predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen na vanrednoj konferenciji za novinare u Briselu, nakon višednevnih direktnih pregovora koje je poslednjih dana vodila sa britanskim premijerom Borisom Džonsonom.

Fon der Lajen kaže da je dogovor fer, izbalansiran, u interesu obe strane i da predstavlja čvrstu osnovu za dobar početak dugoročnog prijateljstva.

“To znači da konačno Bregzit možemo da ostavimo iza sebe i da krenemo dalje”, zaključila je predsednica Evropske komisije.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here