pixabay.com

Nakon što su dogovoreni i poslednji detalji izlaska Velike Britanije iz Evropske unije, država je odlučila da izađe i iz evropskog programa za razmenu studenata poznatijeg pod imenom Erasmus.

Glavni pregovarač ispred EU Mišel Barni, nakon što je dogovoren sporazum sa Velikom Britanijom izjavio je kako je vlada Velike Britanije odlučila da neće više biti deo ovog projekta.

Iv Alkok, bivša predsednica Unije studenata Univerziteta u Batu, u razgovoru za britanske medije, navela je kako je vladina odluka da izađe iz Erasmusa nazadna i besmislena.

– To je izuzetno dobar program, sa ključnim sredstvima za podršku snažnim postojećim odnosima s puno evropskih univerziteta. Izlazak iz ovog programa oduzima studentima mogućnosti koje su ključne za akademski, lični i profesionalni razvoj. Da i ne spominjemo to da dajući studentima iz EU priliku da studiraju u Velikoj Britaniji, uveliko obogaćujemo i naš sistem visokog obrazovanja – rekla je ona.

Kao zamenu za Erasmus, Boris Džonson je naveo da će Velika Britanija uvesti “Turingov program”, nazvan po britanskom naučniku Alanu Turingu. On je naveo kako će taj program omogućiti studentima iz Velike Britanije da putuju na najbolje svetske univerzitete, a ne samo one na području Evrope.

Erasmus program koncipiran je tako da daje finansijsku podršku studentima u okviru programa za studiranje u inostranstvu na određeno vreme, bilo da se radi o semestru ili godinu dana studiranja.

Sada studentima iz Velike Britanije koji žele studirati u Evropi neće biti pružena finansijska podrška Evropske unije, koju finansiraju države članice.

Studenti iz Velike Britanije ranije su od programa dobijali dodatak od 420 eura mesečno. Smatra se da postojeći Erasmus program vredi oko 243 miliona funti godišnje za britansku ekonomiju, a u programu učestvuje više od 17.000 mladih Britanaca.

Univerziteti u Velikoj Britaniji naveli su da je Erasmus program još uvek na snazi ​​do kraja prelaznog perioda za Bregzit tj. do 31. decembra nakon čega se studenti u Velikoj Britaniji više neće moći prijavljivati za Erasmus što je naišlo na velika negodovanja akademske zajednice ali i samih studenata.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here