Velika Britanija izašla iz recesije

0

 Analitičari smatraju da su ti podaci znak da predstoji još dug put do bilo kakvog pooštravanja monetarne politike u toj zemlji.

 

Britanija je, prema brojkama Biroa za statistiku, izašla iz recesije
 

Britanski bruto domaći proizvod (BDP) je u periodu od oktobra do kraja decembra povećan 0,1 odsto, znatno manje od očekivanog rasta od 0,4 odsto, nakon što je 18-mesečna recesija istopila šest odsto ekonomskog rasta, preneo je Rojters.

Britanski BDP je, međutim, i dalje 3,2 odsto niži nego u četvrtom kvartalu prethodne godine, dok je ukupni BDP u 2009. opao za rekordnih 4,8 odsto.

Mada bi vest da je Britanija konačno izašla iz recesija mogla povećati poverenje potrošača, slab oporavak bi mogao da umanji šanse laburističkog premijera Gordona Brauna za dobijanje parlamentarnih izbora koji se očekuju za 100 dana, ocenili su analitičari.

Uprkos tome što se Braun stalno hvalio da su njegove odluke pomogle Britaniji da prebrodi globalno previranje, Britanija je poslednja od velikih ekonomija koja je izašla iz recesije. Ovi podaci bi mogli da povećaju sumnju u brzinu globalnog oporavka, budući da je Britanija prva od članica Grupe sedam najrazvijenijih zemalja sveta (G7) koja je objavila podatke o BDP za četvrti kvartal.

Mnogi analitičari su predviđali da bi Banka Engleske idućeg meseca mogla da obustavi svoj 200 milijardi funti vredan program otkupa aktiva, ali će današnji podaci o BDP verovatno podstaći mišljenja da je još mesecima daleko odluka o bilo kakvom povećanju kamatnih stopa sa sadašnjih rekordno niskih nivoa. 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here