Sonja Đurić
Naš poznati glumac i profesor Marko Stojanović drži govor na tribini

Naš poznati glumac, pantomimičar i dugogodišnji univerzitetski profesor Marko Stojanović je na poziv prof.HUANG Čengjonga predsednika Šangajske pozorišne akademije i dekana prof.HE Jana održao završnu reč na ceremoniji zatvaranja Međunarodnog foruma o pozorištu, filmu i televiziji u Šangaju juče, 31.maja 2020.godine.

Reč je o Međunarodnom forumu mladih naučnika Lige Šangajskog univerziteta, velikom i veoma značajnom događaju koji su organizovale vlasti Grada Šangaja i Šangajski univerzitet. Bilo je 50-ak paralelnih foruma na različite teme kao što su medicina, elektronika, zelena energija, nauka i ehnologija tekstila, optika, ribarstvo, bioforum…Forum se organizuje tradicionalno, ali prvi put je bio u hibridnoj formi koja je većinom uključivala slušaoce i učesnike putem interneta. Cilj foruma je da postane međunarodna platforma za mlade istraživače, naučnike, umetnike i nastavnike. Ovogodišnji moto je bio “Mi smo zajedno” a tema koja se provlačila kroz sve radove je bila budućnost posle pandemije.

Naš Marko Stojanović je kao predsednik Svetske organizacije pantomimičara, bio jedan od tri govornika koji su dali završnu reč Međunarodnom foruma o pozorištu, filmu i televiziji Šangajske pozorišne akademije. Bio je u izvanrednom društvu PU Kunsija, predsednika Pozorišne asocijacije Kine i SI Veja rektora Šangajske pozorišne akademije.

Tribina u Šangaju

Prethodno je predsednik Šangajske pozorišne akademije prof.HUANG Čengjong predstavio Marka Stojanovića neuobičajeno dugo i sa puno reči hvale čime je ukazana posebna čast njemu lično, ali i Srbiji kao prijateljskoj zemlji. Oni su se upoznali tokom Markovog boravka u Šangaju u novembru 2019. na konferenciji Međunarodnog pozorišnog instituta, kada je Marko održao i besplatni master-klas pantomime studentima glume i pozorišne edukacije na Šangajskoj pozorišnoj akademiji.

Njegov govor je bio naslovljen “Pripovedači četvrte industrijske revolucije” i govorio je evoluciji pripovedanja od pantomime do filma i potrebi menjanja i prilagođavanja današnjih umetničkih obrazovnih programa tekovinama dvadesetprvog veka, a posebno programa za izvođačke umetnosti, glumu, pozorište uz napomenu da je pozorište veoma konzervativno, kao i obrazovni programi u toj oblasti i da su odolevali tehnološkom napretku, ali da će u narednoj deceniji morati da dođe do izlaska pozorišnih umetnika i na virtuelnu scenu.

Predsednik Pozorišne asocijacije Kine

Govor je naišao ne veliko odobravnje i pohvala kolega iz Kine, SAD, Velike Britanije, Rusije, kolega iz Međunarodnog pozorišnog inestituta i drugih učesnika ovog foruma koji je trajao dva dana.

Zaključak foruma je da su nove tehnologije potpuno promenile naš svet pa i svet pozorišta, filma, i televizije, ali i načina držanja nastave, posebno tokom pandemije Kovid-19 virusa i da je neophodno da se i umetnosti i umetnički nastavni programi i načini držanja nastave moraju osavremeniti.

Srbija je bila veoma zapažena na Međunarodnom foruma o pozorištu, filmu i televiziji u Šangaju i još jednom se pokazalo da dve zemlje i u oblasti umetnosti, kulture i obrazovanja imaju puno toga da razmene.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here