Muzej 21. oktobar

U okviru evropske manifestacije “Noć muzeja”, a povodom 80 godina od početka Drugog svetskog rata, 75 godina od oslobođenja logora Aušvic u Nemačkoj i proboja logora Jasenovac u NDH, u Spomen parku Šumarice u Kragujevcu u subotu će biti otvorena najveća izložba o Jasenovcu u Srbiji posle Drugog svetskog rata – “Jasenovac – pravo na nezaborav”.

Komemoraciju ovih značajnih datuma iz istorije čovečanstva otvoriće vodeći svetski ekspert za holokaust, prof. dr Gideon Grajf u prisustvu preživelih dečjih logoraša iz Jasenovca, kao i više srpskih ministara i predstavnika diplomatsko kora.

Dokumentarna izložba o logoru Jasenovac prvi put je predstavljena u sedištu UN u Njujorku 26. januara 2018. godine, a sada će biti obogaćena radom Arhitektonskog fakulteta – maketom ovog logora što je do sada najveća maketa Jasenovca impozantnih dimenzija dimenzija 10×3 metra, teška dve tone.

Posetioci će moći da vide replike ulazne kapije u ovaj koncentracioni logor, ograde, ali i “Pičilijeve peći – krematorijumi”, kazane za kuvanje ljudskih tela za sapun, “krečane”, kao i izgled masovnih grobnica.

Prema rečima organizatora reč je o prvom poduhvatu rekonstrukcije logora Jasenovac koga su ustaše 1945. godine, kako bi prikrili tragove monstuoznih zločina, sravnili eksplozivom i buldožerima.

Repliku “Jasenovca” otvoriće najstariji poslanik nove Skupštine Srbije Smilja Tišma koja je i jedno od dece koja su preživela ovaj kazamat.

Prisutnima će se obratili i Lazar Kosanović, potomak porodice Nikole Tesle koji će podsetiti da su ustaše u Smiljanu i okolini tokom Drugog svetskog rata ubile 91 osobu sa prezimenom Tesla.

Izložbu i naučnu konferenciju otvoriće vodeći svetski espert za holokaust, prof. dr Gideon Gajf, autor trilogije o Jasenovcu, a video linkom bi trebalo da se obratitei profesor univerziteta Bar Ilan iz Izraela, prof. dr Lea Ganor i dekan Pravnog fakulteta ONO akademskog koledža iz Izraela prof. dr Juval Elbašan, Markus Goldbah iz Nemačke, a moderator konferencije će biti Fabijan Vendrih iz Holandije, član Međunarodne ekspertske grupe GH-7.

Organizatori ove izložbe su Spomen park “Kragujevački oktobar”, MSP Srbije, Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, Grad Kragujevac, Međunarodna ekspertska grupa GH-7, Institut za Holokaust “Šem olam” iz Izraela, Srpsko-jevrejski centar “Sveti Sava i Jehuda Alkalaj” iz Jerusakima i Knjaževsko-srpski teatar Kragujevac.

1 COMMENT

  1. Леп списак организатора.
    Наравно, без представника Музеја жртава геноцида, које плаћају грађани Србије.
    Знају они разлог !
    А можда треба и неко да их пробуди.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here