EPA/Vassil Donev
NATO brodovi

Mornarice nekoliko zemalja NATO-a izvešće operacije na krajnjem severu Zemlje kako bi pokazale svoju posvećenost slobodi plovidbe u regionu, navodi se u saopštenju britanske mornarice.

U operaciji pod britanskom komandom učestvovaće fregata tipa 23 „Saderlend“ i tanker „Tajdspring“ britanske ratne mornarice. Takođe će učestvovati američki razarač „Arli Birk“ i norveška fregata „Tor Hejerdal“, uz podršku danskog patrolnog aviona.

„Velika Britanija, Sjedinjene Američke Države, Danska i Norveška sarađuju na povećanju naše gotovosti za dejstva na krajnjem severu, kao i na povećanju stabilnosti u regionu vitalnom za interese Velike Britanije“, navodi se u saopštenju britanske flote.

Operacija će biti nastavak majskih manevara tokom kojih je britanska fregata „Kent“ bila raspoređena u Barencovo more.

Ministar odbrane Rusije Sergej Šojgu izjavio je prošle nedelje da težnje NATO-a da demonstrira silu intenziviranjem obaveštajnih aktivnosti bloka u blizini ruskih granica izaziva zabrinutost u Moskvi.

U julu je Ministarstvo spoljnih poslova Rusije istaklo da su zemlje-članice NATO-a, pod velom optužbi da Rusija „militarizuje“ Arktik, nastavile da tamo povećavaju vojni potencijal.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here