Z. Mirković
Beč

Na nedeljnim gradskim i opštinskim izborima u Beču veliki broj građana nije izašao na glasanje, tako da je broj onih koji nisu iskoristili svoje pravo postao veći od broja birača pobedničke Socijaldemokratske partije Austrije (SPO).

Bečlije koje nisu glasale postale su najveća grupa, a za to nije kriva, toliko korona, već što su SPO i Slobodarskoj stranci (FPO) u nebiračko telo “pobegle” njihove doskorašnje pristalice.

Iako još nisu izbrojani glasovi poslati putem pošte, a oko 35 odsto građana je tako glasalo, više od 400.000 Bečlija sa pravom glasa odustalo je u nedelju od izlaska na izbore, a porđenja radi SPO, koja je ubedljivo pobedila, osvojila je oko 300.000 glasova.

Time je izlaznost pala sa 74,7 na ispod 65 odsto.

Istraživač instituta “Sora” Kristof Hofinger ističe da detaljan pogleda na “nebirače” pokazuje da Narodna partija (OVP), Zeleni i Neos gotovo nisu pogođeni ovim problemom, ali da je odlukom da ne izađu na birališta SPO izgubila 73.000, a FPO 101.000 glasača.

Što se FPO tiče tu je razlog jasan, a to su afera ” Ibica ” i afera oko naplate privatnih troškova iz partijske kase od strane bivšeg lidera Hajnc-Kristijana Štrahe.

Za te razočarane slobodarce međutim ” crvena ” (SPO) ili ” tirkizna ” (OVP) alternativa nisu bile dovoljno primaljive.

Što se SPO tiče ta stranka nije imala skandale, ali je nedostajao podsticaj za mobilizaciju glasača, kaže Hofinger bečkom dnevniku ” Standard “.

Dodatni faktor zbog kojeg glasači SPO nisu izašli na birališta jeste opšti utisak radničke klase da politika i zakoni više zastupaju interese građana sa visim obrazovanjem i većim platama.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here