R. R. Ristić i Savez Srba u Italiji
Frančesko Ruko, Loreta Bađo i ambasador Aleksić razgledaju postavku

U Vićenci su u prostorijama gradske biblioteke „Bertolijana“, uz prisustvo brojnih predstavnika srpske zajednice u Italiji, Goran Aleksić, ambasador Srbije u Rimu i Frančesko Ruko, gradonačelnik Vićence i Loreta Bađo, počasni konzul Srbije, svečano otvorili izložbu Arhiva Srbije „Srbija i Srbi 1914-1918“.

Izložba govori o srpsko-italijanskim odnosima u Prvom svetskom ratu i reč je o arhivi fotografija iz tog perioda. Na predlog ambasade Republike Srbije u Rimu, izložbu je organizovala Loreta Bađo u saradnji sa Savezom Srba u Italiji i pod pokroviteljstvom Opštine Vićenca.

Otvaranju izložbene postavke prethodila je konferencija, a himne Italije i Srbije izveli su studenti muzičkog konzervatorijuma Vićence. Julija Lazić, đak Srpske dopunske škole „Sveti Sava“ i član pevnice Crkve Sveti Luka iz Vićence, otpevala je pesmu „Tamo daleko“.

Brojni gosti su dočekani po srpskoj tradiciji rakijom, hlebom i solju, a prisutnima su se obratili ambasador Aleksić, gradonačelnik Ruko, Loreta Bađo i dr Miroslav Perišić, direktor Arhiva Srbije.

– Danas je veliki dan za našu zajednicu ovde iako je povod za okupljanje tužan, 100 godina od Prvog svetskog rata u kome je Srbija mnogo stradala i podnela tolike žrtve da se ni danas, većina smatra, još nije oporavila. Izložba govori o žrtvama Velikog rata, ali pokazuje i prijateljstvo Srbije i Italije. U Vićenci živi najveći broj Srba vrlo dobro smo primljeni, predstavljamo veoma integrisanu zajednicu, čuli smo reči pohvale, to je divno čuti. Gradonačelnik je uputio poziv da ponovo dođem, da organizujemo još ovakvih manifestacija. Zahvaljujem za ogromnu pomoć koju je srpska zajednica dala za realizaciju ove izložbe – izjavio je za „Vesti“ ambasador Goran Aleksić.

Frančesko Ruko je istakao dvostruku važnost ovog skupa.

– Prva je potvrda prijateljstva sa srpskom zajednicom u Vićenci, Srbi su ovde najbrojnija, ali najintegrisanija od svih zajednica. Drugo je sećanje na 100-godišnjicu od Prvog svetskog rata, ovo je prilika da se podsetimo vojnog savezništva između Srba i Italijana u Velikom ratu. Moram da kažem da je simbolično što se izložba održava u biblioteci „Bertolijana“ u ovoj prelepoj zgradi koja je srce kulture Vićence i želeli smo da je damo na raspolaganje za izložbu u znak pažnje prema srpskoj zajednici.

Otvaranju izložbe, koja traje do 19 aprila prisustvovali su i Leonardo di Marco, savetnik Opštine Vićenca zadužen za internacionalne odnose, Jelica Reljić arhivski savetnik i autor izložbe, dr Paolo Daineze javni tužilac Vićence, protojerej Dalibor Đukić paroh srpske crkve u Vićenci, Dušan Aleksić predsednik Saveza Srba u Italiji, učiteljice Ivana Marjanović, Jelena Jovanović i đaci srpske dopunske škole „Sveti Sava“ iz Vićence, brojni predstavnici srpskih udruženja sa teritorije Vićence, Udina, Treviza, Verone i Padove, kao i drugi Italijani i Srbi iz Vićence i okoline.

Poštovanje dva naroda

Advokat Paolo Mele, koji pomno prati sve što se događa na polju srpske istorije i kulture.

– Prvi svetski rat je bio klanica čovečanstva i Srbi i Italijani su imali zajedničkog neprijatelja – Austrougarsku. U tom ratu naši narodi su bili na neki način saveznici i drago mi je da sam danas tu i da se simbolično poklonim srpskim žrtvama u Prvom svetskom ratu, da i ja budem deo današnje istorije, jer ova izložba danas je rezultat poštovanja naša dva naroda. Neka živi srpski i italijanski narod.

Ubijani bez razloga

Miroslav Perišić ističe da je izložba prikazuje dramatično vreme, godine koje su promenile svet.

– Kad pomislimo danas, sa vremenske udaljenosti od jednog veka na te godine, imamo potrebu da zaćutimo pred žrtvama, pred ženama i decom koji su ubijani bez ikakvog razloga, da zaćutimo i da se poklonimo žrtvama, koje prevazilaze sve ranije i sve kasnije žrtve u istoriji srpskog naroda. Arhiv Srbije ima mnogo materijala i građu koji seća na taj period. Takođe imamo saradnju sa italijanskim institucijama.

Perišić je Loreti Bađo poklonio sliku Beograda.

Posete udruženjima

Posle razgledanja izložbe, ambasador Aleksić, počasni konzul Loreta Bađo, protojerej Đukić i predstavnici udruženja Srba u Italiji bili su na ručku u prostorijama udruženja Arzinjano. Svi su posetili i udruženje Kruna iz Skija gde je priređen prigodan program povodom izložbe o bombardovanju „Posle 20 godina“, a ambasador i počasni konzul su takođe posetili i odeljenje srpske dopunske škole „Sveti Sava“ u tom gradu.

Izvor:
R. R. Ristić

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime