Pixabay.com

Veliki austrijski operatori mobilne telefonije “A1” i “Drei” nemaju dobre vesti za svoje korisnike, jer najavljuju povećanje cene svojih usluga, koje stupaju na snagu od marta.

“A1” i “Drei” povećaće svoje cene za između 33 i 50 odsto, što je naišlo na nezadovoljstvo i nerazumevanje građana.

Očigledno ova dva operatora pokušavaju da, kada je građanima najteže usled korona krize, investicije u 5G mrežu potpuno prebace na korisnike.

Umesto poboljšanja i proširenja svojih usluga, na šta su navikli korisnici mobilne telefonije u Austriji, ova dva operatora odlučila su se za poskupljenje.

Eksperti prognoziraju da bi veliki operatori zbog svoje odluke mogli da izgube klijente, koji bi u tom slučaju prešli kod povoljnijih operatora sa boljim paketima.

Ranije, kada nije bilo moguće preneti svoj broj u drugu mrežu, veliki operatori mogli su računati na prisilnu “vernost” korisnika, ali danas kada se broj može “poneti” sa sobom u drugu kompaniju to više nije tako.

Povećanje cene paketa sa sobom donosi i mogućnost prevremenog raskida ugovora.

Naime, korisnici koji se ne slažu sa promenom cene tarife, do stupanja na snagu poskupljenja, imaju mogućnost da raskinu ugovor uz pismeni zahtev.

Raskid ugovora stupa odmah na snagu, tako da istog dana korisnici mogu ostati bez telefona, interneta i drugih korišćenih usluga.

Zbog toga bilo bi dobro, pre raskida, informisati se kod drugih operatora za njihove pakete, kako bi prelaz mogao uslediti bez prekida “veze”.

Korisnici mobilne telefonije u Austriji strepe da bi i drugi operatori mogli poskupeti, pre svega “T-Mobile” koji je, takođe, imao velika ulaganja u 5G mrežu, a koji bi mogao slediti svoje konkurente.

Manji operatori, od kojih je veći broj firmi koje su ćerka kompanije velikih operatora, za sada ne pominju poskupljenja, ali postoje priče da bi “veliki” mogli “ugasiti” svoje “diskont operatere”.

Međutim, postoji i jedan broj operatora koji nije u vlasništvu “velikih”, koji su najbezbedniji za korisnike, jer ne moraju cenovno pratiti “velike”, a i oni ih ne mogu “ugasiti” ako vide da korisnici prelaze na njihove povoljnije pakete.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here