youtube.com/AlJazeeraBalkans

Evropska nagrada za književnost “Vilenica”, koju od 1986. godine dodeljuje Društvo slovenačkih pisaca, ove godine je dodeljena srpskom piscu Draganu Velikiću za životno delo, saopštio je Velikićev izdavač.

U obrazloženju, jedanaestočlani žiri navodi da čitaoca “proza Dragana Velikića vodi u najdublje tajne ambisa istorijske stvarnosti i kolektivnog sećanja”.

“Velikić je pisac gorkog humora, koji razotkriva neljudski oblik jednoumlja. Njegovi protagonisti žive među neraspakovanim koferima, jednom nogom uvek na odlasku, neprekidno u potrazi za čvrstom tačkom, gde bi mogli da odahnu, i da se tako obnovljeni upute u pravom smeru. Romani Dragana Velikića čitaocu nude izuzetan estetski doživljaj, prefinjenu virtuoznost jezika i vrhunsku umetničku artikulaciju”, kaže se u obrazloženju za nagrada koja će biti dodeljena 11. septembra u Vilenici.

– Nagradu, pre svega, čine laureati. A među trideset troje pisca, kojima je do sada dodeljena nagrada ‘Vilenica’, nema nijednog koji ne predstavlja sam vrh evropske proze i poezije. I zato ovu nagradu doživljavam kao veliku čast – rekao je Velikić.

Među dosadašnjim dobitnicima su Peter Handke, Milan Kundera, Fulvio Tomica, Peter Esterhazi, Zbignjev Herbert, Jan Skacel, Klaudio Magris, Adam Zagajevski, Peter Nadaš, a od srpskih pisaca bili su nagrađeni David Albahari i Miodrag Pavlović.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here