Venac za Albanca koji je voleo Srbe

0

Srpska delegacija kod Esadovog nišana
 

Vulin je u prisustvu ambasadora Rajka Ristića i vojnog izaslanika pukovnika Zorana Rašete pristupio jedinom muslimanskom nišanu ukopanom između 756 krstova.

Ministar je istakao da je Esad-paša primer kako bi Srbija i Albanija trebalo da sarađuju. On je kazao da povlačenje srpske vojske ne bi bilo moguće bez njegove žrtve, bez njegovog samopregora, "a svoju ljubav prema srpskom narodu i prema Srbiji platio je glavom od onih koji su Srbiju i Srbe mrzeli više nego što su voleli svoju zemlju i svoj narod".
 

Pepi Petrović: Saznajte ima li potomke

Srbin koji decenijama vodi brigu o našoj slavnoj herojskoj epopeji, Parižanin Petar – Pepi Petrović zamolio je ambasadora Ristića da, ako je ikako moguće, sazna ima li Esad-paša Toptani žive naslednike. Ukoliko takvi postoje, naši Parižani će učiniti sve kako bi ih primili u Parizu i pred nišanom njihovog pretka održali ceremoniju zahvalnosti.

– Esad-paša je srpski prijatelj, nepravedno zaboravljen, nepravedno zanemaren u istoriji, čak i našoj. Put Esad-paše jeste put sporazumevanja, jeste put dobrosusedskih odnosa i on je Albanac koji je voleo Srbe – poručio je Vulin.

Esad-paša Toptani je bio jedan od vodećih albanskih političara početkom 20. veka. U Prvom svetskom ratu, u albanskoj golgoti, prilikom povlačenja je štitio leđa Srbima, naredio albanskom lokalnom življu da primaju i pomažu srpske vojnike, poslednje zalihe hrane koju je čuvao za svoju žandarmeriju prebacio je srpskoj vojsci, čak je doneo i odluku da srpski dinar bude priznato sredstvo plaćanja.

Ubijen je 1920. godine u Parizu, a ubio ga je Avni Rustemi, politički aktivista i član albanskog parlamenta verujući da je sarađujući sa Srbima Esad-paša izdao interese albanskog naroda. Sahranjen je, prema sopstvenoj želji, na srpskom vojničkom groblju u Tijeu u Bulonjskoj šumi gde među mnoštvom krstova stoji i jedan polumesec.

 

Ubijen jer je pomagao Srbima: Esad-paša

Tajni ugovor s Beogradom

Bistrinom uma uspeo se do vodećeg albanskog političara, na tom putu pročuo se po zalaganju za princip Balkan balkanskim narodima, a na Vidovdan 1915. godine potpisao je tajni ugovor o Savezu između Srbije i Albanije, predviđao formiranje zajedničke vojske, Carinske uprave, Centralne banke i diplomatskih predstavništava.

 

Po odredbi tog ugovora bio bi promovisan u kneza, a zauzvrat bi granice bile prepravljene u korist Srbije. Posle njegove smrti nastala su previranja i podele u Albaniji, što je rezultiralo građanskim ratom.

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here