Pixabay.com

Venecijanska komisija usvojila je na današnjoj plenarnoj sednici u Veneciji, pozitivno mišljenje na Predlog zakona o slobodi veroispovesti ili uverenja i pravnom položaju verskih zajednica Vlade Crne Gore, konstatujući da predloženi zakonski tekst “donosi značajne pozitivne promene postojećeg zastarelog zakonodavstva”.

U svom mišljenju, komisija je pozdravila, kako je navedeno, “istinske napore crnogorskih vlasti” da novim zakonom bude zamenjen zastareli Zakon o pravnom položaju verskih zajednica iz 1977. godine.

Oni ocenjuju pozitivnim opredeljenje da predloženim zakonom bude garantovana ne samo sloboda veroispovesti, već i sloboda nereligijskih uverenja, pozdravljajući liberalan pristup u odredbama kojima se propisuje procedura registracije verskih zajednica, poštuje njihova autonomija i garantuju prava na versku pouku i osnivanje verskih škola.

U Mišljenju se pozdravlja i zakonsko rešenje po kojem registracija verskih zajednica nije propisana kao obavezna.

“Pristup koji je zauzet u Predlogu zakona i koji su vlasti zauzele je dobrodošao. Pored toga, Venecijanska komisija naglašava da dobrovoljni karakter registracije ne znači da verske zajednice mogu delovati izvan pravnog sistema. U modernim demokratijama, ustavna ograničenja ovlašćenja države nad verskim zajednicama ne mogu se smatrati preprekom za potvrđivanje autoriteta demokratske države. Verske zajednice se ne nalaze iznad ili izvan nacionalnog pravnog poretka: one imaju svoje mesto – iako posebno, garantovano i zaštićeno posebnim temeljnim pravima – u okviru tog poretka, navodi se u dokumentu.

Komentarišući pitanje imovine verskih zajednica, Venecijanska komisija naglašava:

“Što se tiče važnog pitanja imovine verskih zajednica, Venecijanska komisija razume zabrinutost crnogorskih vlasti u pogledu uvođenja pravne sigurnosti i rešavanja pitanja moguće nezakonite/zloupotrebom izvršene registracije na ime verskih zajednica tokom 1990-ih godina niza verskih objekata koji mogu biti deo kulturne baštine Crne Gore. Tim pre zato što država, prema članu 78. Ustava, ima dužnost da štiti prirodnu i kulturnu baštinu zemlje. Venecijanska komisija pozdravlja u tom pogledu to što se rešenja predložena u ovom Predlogu zakona oslanjaju na dugogodišnje pravne principe crnogorskog pravnog poretka i ne zasnivaju se na ad hok pravilima, specifičnim za ovu situaciju.”

Delegacija Vlade Crne Gore koja je učestvovala u radu plenarne sednice Venecijanske komisije, koju je predvodio ministar za ljudska i manjinska prava Mehmed Zenka, izrazila je zahvalnost Venecijanskoj komisiji na datom stručnom mišljenju, saopštivši da će sugestije i preporuke za dalje unapređenje i preciziranje određenih zakonskih odredbi biti pažljivo razmotrene i inkorporirane u finalni tekst Predloga zakona koji će biti upućen Skupštini na razmatranje i usvajanje.

13 COMMENTS

  1. Blamaža,kakva komisija kakvi bakrači.Nek njima igra kolo neki novi Vatikan aodobriće ga Beogradska komisija!

  2. Venecijanska komisija ima zakonodavnu vlast u EU.Stvarni upravljaci te komisije su USA režim.Mislim da se sastaju tromesesečno i oni su ti koji odobravaju koji zakoni mogu da se promene u Srbiji i u EU.Od 2000 te godine oni su faktički zakonodavna vlast u Srbiji.Zakon se sastavlja i li jos gore angazuju se kvazi agencije koje tobož pomažu u pisanju zakona,zakon dolazi u skupstinu i kao takav se usvaja.Takodje daju preporuke koje se MORAJU usvojiti u kaznenoj politic ,to jest kolika će kazna biti za koji prekršaj ili krivicno deloTo je jedan od perfidnih načina kako je USA banksterski režim uspeo da bankrotira Srbiju a vidimo ga sada na delu i u Crnoj Gori.Dali vam je sada jasno zasto svakodnevno zaseda skupstina Srbije,pomaže okupatoru da nas bankrotira a samim tim i raseli po EU

    • Stefane, ako imaš najeru pridružiti se EU, moraš uskladiti zakonodavstvo sa zakonodavstvom EU, zato EK provjerava sve novousvojene zakone u zemljama aspirantiam za pridruživanje.

  3. Otimačinu je izvršila SPC, a sad je vrijeme da se oteto vrati, to će se regulisati Zakonom o vjerskim zajednicama, naravno u koliko se može dokazati da je neka imovina nečija ona će takva i ostati. Izgleda je problem u tome da SPC ne može dokazati svoju svojinu nad crnogorskim crkvama i manastirima.

    • SPC Izvrsila otimacinu pre sto godina i dosada niko to nije primetijo a sad se setijo milo cijasko pseto da to primeti zato sto je dobio poziv iz vasingtona i odjednom postao vidovit i uvidjavan

      • Ne dragane, ne razumiješ, falsifikovani su dokumenti u katastru, noćima kada svi odu kućama dolazili su Srbi i upisivali imovinu u vlasništvo SPC, početko ’90-ih. SPC idi svojoj kući.

        • АЈДЕ, БогаТи Фламанантес мичи се већ више са ових српских портала са твојим лупетањима о правним питањима о којима иначе баш немаш нимало појма, човјече!!! Сви знају шта су и које су канонске Цркве, само ти не знаш и сијеш неку слијепу мржњу … мораш на сваки нормалан коментар да неаргументовано бациш твоје смеће.

          • Poštovaoče, ja ti otvaram oči, da vidiš sam koliko te lažu. naravno da o pravu nemam pojma, ali znam što je ukradeno, takođe valjalo bi konsultoivati Ustav Kraljevine Crne Gore i Ustav Crnogorske pravoslavne crkve pa sam izvući zaključak. Reci mi jedan jedini primjer da nijesam bio u pravu?

  4. Flamantes za tvoje obaveštenje prvu crnogorsku državu je ustanovila SPC.Čak i Miroslavljevo Jevanđelje je….ma kome ja to pričam ….fuj.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here