EPA
epa08985973 Passengers undergo a Covid-19 security check after arriving from Melbourne at Sydney Domestic Airport in Sydney, Australia, 04 February 2021. EPA-EFE/JOEL CARRETT AUSTRALIA AND NEW ZEALAND OUT

Svaka informacija kojom se objavljuje da je još jedan radnik u hotelskom karantinu oboleo od virusa korona, u Australiji izaziva paniku i strah.

Naime, svima je još u sećanju neslavna epizoda hotelskih karantina iz Melburna, kada se nedovoljno obučeno privatno obezbeđenje zarazilo kovidom i raznelo zarazu po zajednici.
Sve to je dovelo do drugog talasa epidemije u Viktoriji i do izuzetno teških mera zatvaranja države na više meseci.

Zato ne treba da čudi što se nakon drugog zabeleženog slučaja obolelog radnika u još jednom hotelskom karantinu u Melburnu, postavilo pitanje kako radnici oboljevaju od kovida, ukoliko se pridržavaju svih protokola?

Ovo pitanje još više je dobilo na značaju, pošto su zabeleženi kovid-slučajevi među karantinskim radnicima i u Sidneju, Brizbejnu i Pertu, tokom proteklih mesec dana.
Jedan od razloga lokalnog širenja zaraze koji se najčešće spominje, jeste taj da se radi o jednom od dva trenitno poznata mutirana soja virusa korona.

Jedan je britanski, a drugi južnoafrički, koji su po tvrdnjama stručnjaka “jači”, odnosno viruletniji, i brže i lakše se prenose s jedne na drugu osobu.

Poslednjih dana, mediji su čak prenosili i izjave zvaničnika u kojima se kaže da je virus toliko jak da je “preskočio” hodnik i prešao iz sobe u sobu. Zastupaju i stav da je ovo način na koji su se zarazili gosti hotelskih karantina koji su boravili u različitim sobama.

Upravo ovo “preskakanje” virusa se koristi kada se pokušava da se nađe veza između zaraženih gostiju i novoobolelih radnika u hotelskim karantinima.

Sve je to imalo za posledicu da se uvedu nove zaštitne mere. Tako radnici u karantinu sada nose i štitnike za lice, ne samo maske. Ujedno je uvedeno i obavezno testiranje svakog dana, ne samo kada radnici imaju smenu, kako je bilo do sada, nego i kada imaju slobodan dan.

Ovo testiranje će u početku biti dobrovoljno, da bi u narednim danima postalo obavezno.
Međutim, izgleda da drugi razlog može da bude mnogo verovatniji, a to je da se virus korona prenosi putem ventilacionih sistema u hotelima. Naime, kako se i sam virus prenosi aerosolno, putem vazduha, potpuno je razumljivo što se konačno istražuju klime u prostorijama.

Klinički epidemiolog Nensi Bakster sa Univerziteta u Melburnu pozvala je na ponovnu i potpunu evaluaciju programa hotelskog karantina. Prema njenom mišljenju, bilo koji hotel za koji se sumnja da se u njemu virus prenosi vazduhom treba da bude odmah uklonjen iz karantinskog programa.

Desetak lekara je prošlog meseca pisalo Vladi Kvinslenda, upozoravajući da je širenje virusa korona u hotelu Grand Chancellor u Brizbejnu “najverovatnije” bilo takođe vazdušnim putem.

Poređenja radi, navodimo primer Vojno medicinske akademije (VMA) u Beogradu, koja nije dobila dozvolu da bude kovid bolnica, jer ima centralnu klimu. Samim tim, prema mišljenju kineskih stručnjaka, nije bila pogodna za lečenje zaraženih pacijenata, jer ne bi moglo da se sačuva zdravlje drugih bolesnika koji se leče u ovoj bolnici.

Dok se ne utvrdi šta je tačno razlog širenja korone među radnicima zaposlenim u hotelskom karantinu, sve više dobija na značaj predlog premijerke Kvinslenda Anastasije Palaščuk, a to je da se karantin izmesti u regionalne delove Australije.

I prilikom prvog predloga, da rudarski kampovi u unutrašnjosti Kvinslenda postanu sabirni centri za povratnike iz inostranstva, premijerka Palaščuk je bila mišljenja da bi ovo bio način da se zajednica zaštiti od lokalnog širenja kovida.

Poslednji događaji lokalnog prenosa zaraze u hotelima Grand Hyatt i Holliday Inn u Melburnu podstakli su i predsednika Australijskog lekarskog udruženja Viktorije Džulijana Rejta da kaže da bi bilo bolje organizovati hotelske karantine na udaljenim lokacijama, nego u gradskim hotelima.

Narednih dana se očekuje da se utvrdi kako je došlo do lokalnog prenosa virusa i da se u skladu s tim naprave određeni koraci ka zaštiti zajednice.

Uvodi se testiranje 16. dana

Nakon poslednjih slučajeva u Australiji i Novom Zelandu, gde su neki povratnici iz inostranstva tek 16 dana po dolasku u zemlju imali pozitivan test na koronu, australijski zdravstveni stručnjaci trenutno vagaju predlog za testiranje i nakon karantina.

U NSW putnici odnedavno primaju telefonski poziv dva dana nakon izlaska iz hotelskog karantina, kojim se snažno podstiču da se testiraju u najbližoj klinici za testiranje. Očekuje se da će ovo pravilo uvesti i Viktorija i Južna Australija, a nije isključeno i da se vreme boravka u dvonedeljnom karantinu produži za najmanje dva dana.

Sertifikati o vakcinaciji

Savezna vlada objavila je da će s početkom imunizacije izdavati sertifikate. Svaka osoba koja primi vakcinu dobiće elektronsku potvrdu putem aplikacije “Express Plus Medicare”, koju će moći da koriste za ulazak u određene ustanove (poput bolnica i staračkih domova).

Sertifikati će se slati i putem MyGov vebsajta, a korisnici će moći da zahtevaju i štampanu kopiju svoje potvrde.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here