Vesti
Plivači sa ocem Bojanom Vlajićem

Plivači za časni krst širom Australije još sumiraju iskustva od četvrtka, 19. januara, kada su plivali na Bogojavljenje.

U Frenkstonu, nadomak Melburna, okupilo se 15-tak plivača među kojima je bila i Tamara Pećar, stara 17 godina. Učesnici su rešili da se okušaju u trci za časni krst.

U šaljivom tonu, podsećajući plivače da je među njima dama, otac Bojan Vlajić je rekao:

– Bez potapanja i guranja. Bitno je učestvovati, nije bitno pobediti – istakao je.

I zaista plivači su dali sve od sebe, a do krsta su prvi stigli Luka Pećar i Vladimir Bzenić.

PRVI STIGLI DO KRSTA: Luka Pećar i Vladimir Bzenić

– Ovo je prvi put da učestvujem. Istina, bio je hladan dan, ali dobro je bio – zadovoljno je rekao Luka Pećar.

– Čast je plivati za časni krst. To je naša tradicija od davnina, i zaista je bila čast biti deo jedne ovakve manifestacije – dodao je Vladimić Bzenić.

Iako se nisu nadali da će pobediti bili su izuzetno zadovoljni rezultati i sportski čestitali jedan drugom.

Prvi put je ove godine je učestvovao i Zoran Ilić (67), a nada se da će i narednih godina učestvovati u ovako jednom lepom nadmetanju, uz napomenu da mu je izuzetno drago da su mladi pobedili, te što je bilo dosta plivača.

– Učestvujem prvi put i nadam se da će narednih godina učestvovati više srpske mladeži. Davno sam plivao, ali sam danas dobio kameru, i morao sam da budem zadnji kako bih ih sve snimio – veselo je komentarisao Branko Plavšić.

Za Radeta Slavnića je ovo takođe, bilo vatreno krštenje, jer je plivao prvi put, i iako zna da su uslovi bili bolji nego u Srbiji, za njega je ovo bilo sjajno iskustvo.

– Četvrtu godinu zaredom kako organizujemo plivanje za časni krst. Bogojavljenje je i jedan od Hristovih praznika, kada proslavljamo krštenje našeg gospoda Isusa Hrista u reci Jordanu od strane Svetog Jovana preteče Krstitelja. Kao simbol i kao uspomenu na krštenje, i ove godine ovde kod nas u Frenkstonu, momci, i devojka Tamara zaplivali su i nadmetali se ko će prvi stići do časnog krsta. Ove godine imamo dva pobednika Vladimir Bzenić i Luka Pećar, ali mislim da je moralna pobednica Tamara Pećar. Istina, nije bio baš topao dan u Melburnu, ali mi ne možemo da biramo vreme – rekao je otac Bojan Vlajić nakon održane svetkovine u hramu Svetog Stefana Dečanskog u Karum Daunsu.

Svi učesnici plivanja za časni krst su dobili zahvalnice, Tamara zasluženi krst, a Luka i Vladimir poklon.

Upravo plivanjem za časni krst, kako je objasnio otac Bojan, vernici su pokazali viteški podvig, a nas ostale podsetili na poruke praznika – sabornost, jedinstvo u veri i širenje mira i ljubavi.

Bio je po ko zna koji put spoj vere i tradicije, sa nadom da mlađe generacije, rođene na Petom kontinentu, ne izgube svoj identitet.

Presrećna učesnica Tamara Perić

Plivanje za časni krst u Frenkstonu

Plivalo se i u Port Melburnu

Uprkos promenljivom vremenu i hladnim južnim vetrovima, veliki broj ljudi se okupio u Port Melburnu da proslavi Bogojavljenje i da se obavi veliko vodoosvećenje u organizacije crkve Svete Trojice iz Branzvika.

Oko desetak plivača se još jednom borilo i svako od njih je pokušavao da stigne do krsta.

U mlađoj kategoriji četvoro mališana se utrkivali u plićaku za krst, a ovogodišnji pobednik je Miloš Milojević.

Okupljeni parohijani u Port Melburnu
PRIZNANJE POBEDNIKU: Otac Petar Damjanović i Miloš Milojević
Učesnici trke u Port Melburnu sa ocem Petrom Damjanovićem

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here