Tanjug
Zemunski kej: Đorđe Lukač

Bogojavljenska tradicija nije prekinuta uprkos pandemiji i odluci SPC da zbog epidemiološke situacije ne organizuje plivanje za Časni krst! Ni hladno vreme nije sprečilo najhrabrije građane širom Srbije i Republike Srpske da za Bogojavljenski krst zaplivaju u ledenim rekama! Plivalo je i staro i mlado, devojke, momci i deca!

U Beogradu se plivalo na Sava promenadi, Surčinu, Zemunu, kao i u Grockoj i Lazarevcu… Na Zvorničkom jezeru kod HE ”Zvornik” stazu od 33 metra prvi je preplivao meštanin Darko Živanović (26) i dobio osveštani krst u trajno vlasništvo, a ostali učesnici prigodne poklone.

– Nedavno sam kršten i drago mi je što sam ne samo učestvovao nego i pobedio – kazao je Živanović koji se bavi ugostiteljstvom.

Plivanje je okupilo 30 učesnika sa obe strane Drine, iz Loznice, Zvornika, Banje Koviljače, Bijeljine, Malog Zvornika, ali i Čačka, a među njima je bila i jedna devojka, dvadesettrogodišnja Tanja Erdeljić iz Zvornika. Da se od vere nikad ne odstupa uprkos preprekama još jednom su pokazali hrabri plivači u Čačku. Nakon godinu dana pauze, prijavilo se 106 takmičara, pa je u reci koja protiče kroz Čačak bilo više plivača nego za Svetog Iliju u avgustu. Prvi do Časnog krsta doplivao je dvanaestogodišnji Pavle Mečanin.

– Ovo je treći put da plivam u Moravi za Bogojavljenje, a prvi put pobeđujem – rekao je učenik šestog razreda OŠ “Dragiša Mišović” iz Čačka.

Mladi vaterpolo reprezentativac Srbije i član VK Valis iz Valjeva, 17-godišnji Aleksandar Kovačević, pobednik je 11. plivanja za Bogojavljenski krst održano na reci Gradac.

U Vrbas skočio i Stanivuković

Plivanje za Časni krst organizovano je i širom Republike Srpske, u Banjaluci, Višegradu, Prijedoru, na Bilećkom jezeru u Hercegovini, Novom Gradu, Boru, jezeru Perućac u opštini Srebrenica, u Bratuncu, Loparama, Foči…. Banjalučanin Tomislav Batar prvi je među 33 mladića, među kojima je bio i gradonačelnik Draško Stanivuković, doplivao do Časnog krsta u reci Vrbas.

Za plivanje u Brodu prijavila su se 23 plivača, a u hladnoj Savi plivalo ih je 13. Prvi je do Časnog krsta uz zvuke “Marša na Drini” doplivao Vladimir Topić (38). Na obali Save kod Kajak kluba okupilo se nekoliko stotina građana, a s ponosom je razvijena srpska trobojka dugačka 12 metara koja je sašivena za ovu priliku.