D. Pašić
Svetkovina radosti

Kolo srpskih sestara Svete mironosice iz Kufštajna u Tirolu osnovano je oktobra 2017. godine i u proteklom periodu i te kako je aktivno u crkvenoj opštini koja nosi ime Svetog Visariona Ispovednika. Na osnivačkoj skupštini pre nepunih pet godina u rad Kola se uključilo dvadesetak žena, dok sada ima čak šezdeset članica.

Sestre nose organizaciju crkvenih slava, Badnjih večeri i ostalih svečanosti u crkvenoj opštini. Posebno je značajna njihova pomoć u izgradnji novog hrama, koji iz dana u dan dobija planirani oblik:

Kolo sestara iz Kufštajna broji 60 članica

– Sam praznik Svetih žena mironosica, koje je Kolo sestara uzelo za svoju slavu, jeste podsećanje na jevanđeljsku ljubav tih žena, nepokolebljivu veru i neodustajanje od Gospoda Hrista, kada je bilo najteže. U strašnoj noći njegovog stradanja, one se nisu plašile da budu pod krstom uz Majku Božju i da ga sa pravednim Josifom i Nikodimom polože u grob. Njihova ljubav prema Spasitelju bila je toliko jaka, pa se tako vaskrsli Gospod javio prvo Svetim mironosicima i prvi angelski pozdrav: “Hristos vaskrse” bio je upućen upravo njima – prenela nam je Marija Timotić.

Ona kaže da tako i sestre iz Kola pri kufštajnskoj ckrvi, svojim trudom i žrtvovanjem za Hrista i crkvu, trude se da nastave stazom prvih hrišćanki.

Izgradnja hrama u Kufštajnu ide po planu

Radovi napreduju

U parohiji u Kufštajnu su posebno ponosni na izgradnju hrama koji napreduje iz dana u dan. Završeni su grubi radovi koji su koštali 390.000 evra, kako na crkvi tako i palionici za sveće. Paroh, jerej Mihail Gavrilović ističe da su pre svega parohijani svojim dobrovoljnim prilozima i radom najviše zaslužni za izgradnju, ali da je neophodno da nastave tako. Svaka pomoć i svaki prilog znače, a svi koji su u mogućnosti mogu uplatiti novac na račun: IBAN: AT41 1634 0001 3417 8205 BIC: BTVAAT22