Vera kod “Tesle”

0
Spremaju se za još jedan doček: "Nikola Tesla"

Udruženja iz glavnog grada pokrajine Linca, Vidovdan, "Nikola Tesla" i "Ostrog" za svoje članove i prijatelje obezbedili su raznovrstan program. Prvo slavlje organizuju članovi Vidovdana, koji će danas u svojim prostorijama u ulici Kiferveg 5 uz živu muziku dočekati goste. Ulaz je besplatan, a veselje počinje u 20 časova.

Drugi srpski klub iz grada na Dunavu "Nikola Tesla" u subotu u sali nove gradske Skupštine (Neue Rathaus) sa početkom od 17 sati organizuje slavlje povodom srpske Nove godine. Biće ovo drugi put za dve nedelje da se organizuje doček 2015. godine. Uz muzičara Rašu, ovog puta svakako će zvezda večeri biti Vera Matović. Istog dana u KUD "Ostrog" goste će zabavljati grupa Novi maratonci, a slavlje je zakazano u sali u ulici Randveg 6 u naselju Traun sa početkom od 16 sati.

Ovog puta izostalo je doček u sali porte hrama svetog Vasilija Ostroškog Čudotvorca. Inače, pravoslavne starokalendarske crkve 14. januara u jednom danu proslavljaju tri praznika: Obrezanje Isusa Hrista, spomen na svetog Vasilija Velikog i početak građanske (ne crkvene) Nove godine. Četrnaestog dana januara prema novom, a 1. januara prema starom kalendaru, Srpska pravoslavna crkva obeležava dan kada se sveti Vasilije Veliki, arhiepiskop Kesarije u Kapadokiji upokojio. Istog dana, pravoslavni vernici obeležavaju Mali Božić u narodu poznatiji kao srpska ili pravoslavna Nova godina.

Javno od 1919. godine

Koliko je poznato srpska Nova godina je počela da se dočekuje javno 1919. godine, kada je Kraljevina Srba Hrvata i Slovenaca za vancrkvene svrhe usvojila novi gregorijanski kalendar. Srbi su postali sumnjičavi tek 1923, kada je iz Zagreba poručeno da pravoslavna slavlja navodno štete privredi i trgovini. Zanimljivo je i to da tradicija obeležavanja julijanske Nove godine postoji i u nekim nemačkim kantonima u Švajcarskoj (kao Alter Silvester), kao i u nekim delovima galske zajednice u Škotskoj.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here