Vesti

U Hramu Svetog Jovana Vladimira kralja srpskog u Minhenu održan je Vidovdanski koncert hora koji nosi ime svetitelja po kome se hram zove. Horom “Sveti Jovan Vladimir” diriguje profesor muzike Jelena Stojković koja tri godine radi na repertoaru i formiranju osnovnog sastava hora.

Vidovdanski koncert bio je ujedno i prvi celovečernji samostalni koncert hora u kome peva 11 ženskih i 12 muških članova.

Na repertoaru su bila dela crkvene muzike i naših autora Stevana St. Mokranjca i Kornelija Stankovića. U drugom delu hor je izveo nekoliko pesama koje su u publici izazvale mnogo emocija, pa i suze, među kojima su: “Ovo je Srbija”, “Himna Kosovskih junaka”, “Kosovski božuri” i “Vera naša” po tekstu vladike Nikolaja. Kada su izašli iz hrama, članovi hora su na molbu protojereja Predraga Gajića još jednom otpevali pesmu “Vera naša” i bili su ponovo nagrađeni aplauzom onih koji su ih već gledali i slušali u hramu.

Pre nastupa hora, dve pesme otpevali članovi Dečjeg hora “Sveti Jovan Vladimir”, a dirigovao je Đorđe Pavlović. Desetoro mališana različitih uzrasta i njihovog dirigenta posetioci su pozdravili dugim aplauzom. Posle nastupa hora Krsto Stanišić, doktorand na Teološkom pravoslavnom fakultetu “Ludvig Maksimilijan” u Minhenu zahvalio je svima na lepom programu i kvalitetnoj interpretaciji, a posebno dirigentu Jeleni Stojković koja je rođena u Prizrenu. On je istakao da se ona kao savremena Kosovka devojka s velikom energijom i snagom bori da hor “Sveti Jovan Vladimir” postane prepoznatljiv u ovoj sredini i to je do sada uspela u celosti. Stanišić je rekao da su Jelena Stojković i hor ponos Crkvene opštine i svih parohijana.

Gost iz Augzburga

Perkusionista Denis Eger je specijalno samo za izvođenje kompozicije “Vera naša” došao iz Augzburga.