Verbić otvorio dušu: Niko nije hteo da bude ministar

0

Fonet/D. A.
Verbić: Da je neko hteo da vodi resor, ministar ne bi bio nestranačka ličnost

 

Na zatvorenoj tribini predstavnika sindikata i nastavnika u Leskovcu, ministar je rekao da o platama odlučuje Vlada, a ona je odlučila da se svima u javnom sektoru plate smanje za 10 odsto. Sve o čemu može da se pregovara je kako da se u budućnosti poboljša status nastavnika.

 

Đaci, zagrejte stolicu

Srđan Verbić poručio je učenicima da marljivo uče, a direktorima da prave plan nadoknade propuštenih časova tokom štrajka nastavnika zbog smanjenja plata. „Moja poruka učenicima je da moraju da uče jer ne postoji opravdanje za neučenje. Mora da se zagreje stolica, mora da se uči, bez obzira na to kakva je situacija u školi“, kazao je Verbić juče na konferenciji u Leskovcu.

– Ja se borim za prosvetu, ali resor je takav da ga niko nije hteo. Da ga je želeo, ministar ne bi bio nestranačka ličnost – odgovorio je Verbić nastavnicima na pitanje da li ih podržava. Posle ove izjave usledio je aplauz nastavnika.

Ministar je istakao i da je ono što nas čeka od sredine godine racionalizacija broja radnih mesta koja se plaćaju iz budžeta.

– Ono što mi možemo da uradimo da bismo rešili problem u prosveti jeste da ukrupnimo normu. Tako bismo, umesto četvoro nastavnika sa 25 odsto fonda časova, dobili jednog sa 100 odsto. Međutim, pre toga moramo završiti optimizaciju mreža škola i napraviti informacioni sistem u obrazovanju – kaže Verbić.

Tribina je trajala puna tri sata, a obeležila su je žučna izlaganja nezadovoljnih prosvetara.

– Ostala sam tehnološki višak nakon 10 godina rada, a ne mogu da se zaposlim u drugoj školi, gde direktor čuva slobodno mesto za nekog svog – rekla je jedna od ljutih nastavnica, što je cela sala dočekala aplauzom.

Nastavnici su na tribini najviše pričali o korupciji u zapošljavanju, pri čemu prednost imaju stranački kadrovi.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here