pixabay.com

Na osnovu interpolove poternice, pre dva dana na frankfurtskom aerodromu uhapšen je državljanin SAD Duško Vujnović (55).

Iz MUP Hrvatske su potvrdili da je reč o nekadašnjem pripadniku vojske SAO Krajina koji je zbog ubistva civila novembra 1993. u odsustvu osuđen na deset godina zatvora, a Savezna policija Nemačke je navela da je Vujnović uhapšen pošto je iz Čikaga krenuo za Beograd.

“Veritas” otkriva da je Vujnović pravosnažno osuđen 1. decembra 1997. zajedno sa Jovom Matićem i Stevom Potkonjakom.

“Oni su proglašeni krivima što su, kao pripadnici paravojne jedinice, fizički maltretirali Ivana Radasa s područja Drniša, koji je od zadobijenih povreda umro u kninskoj bolnici 13. novembra 1993. godine. Biro Interpola Zagreb je još 2001. za svom trojicom raspisao međunarodne poternice, a nalazili su se i na spisku Državnog tužilaštva Hrvatske”, saopštava Veritas i podseća da je na osnovu te iste interpolove poternice 28. avgustra 2003. u Lensingu u Mičigenu uhapšen Stevo Potkonjak.

“Međutim on je iz ekstradicionog pritvora pušten 25. februara 2004. godine bez izručenja u Hrvatsku”, ističe direktor ove organizacije Savo Štrbac.

Prema njegovim rečima, od početka godine ovo je treće hapšenje nekadašnjih pripadnika Vojske RSK na osnovu hrvatskih poternica.

Prvo se odigralo 5. januara je na aerodromu u Malmeu (Švedska) kada je uhapšen Milenko Đurđević (1970), koji ima i dansko državljanstvo. Dva meseca kasnije, 16. marta na londonskom aerodromu Hitrou uhapšen je Dragutin Hajdu (1950), koji ima i kanadsko državljanstvo.

“Prošle godine 13. marta na aerodoromu Šarl De Gol u Parizu na osnovu hrvatske međunarodne poternice, takođe zbog ratnog zločina, uhapšen je i Zoran Vajić (1967), koji ima i norveško državljanstvo. Poznato nam je da se Hajdu i Vajić još nalaze u ekstradicionom pritvoru u zemljama hapšenja da su im ekstradicioni postupci u toku, dok za Đurđevića trenutno ne raspolažemo informacijom u kojoj fazi je njegov postupak”, saopštava Veritas.

Na osnovu međunarodnih poternica koje je raspisao Biro Interpola u Zagrebu do sada je širom sveta uhapšeno 173 Srbina, od kojih su 64 izručeno Hrvatskoj.

“Od tog broja, protiv 25 je postupak obustavljen i to uglavnom nakon prekvalifikacije dela ratnog zločina u oružanu pobunu. Ovi ljudi su na taj način izgubili mogućnost da kasnije traže obeštećenje zbog vremena koje su proveli u pritvoru. Ovoliki broj obustava postupaka protiv lica sa Interpolovih poternica ukazuje i na zloupotrebu Interpola od strane Hrvatske”, ističe Savo Štrbac.

On kaže da je u hrvatskim zatvorima zbog krivičnih dela ratnih zločina trenutno 26 Srba, bivših pripadnika JNA i SVK, od kojih je 17 pravosnažno osuđeno, dok su ostali pod istragom, optužbom ili čekaju pravosnažnost presuda.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here