Vernici čuvali Hristov grob

0

Običaj: Trostruki obilazak oko hrama
 

Od Velikog petka pa do vaskršnjeg jutra Hristov grob su čuvali brojni vernici, čije interesovanje za ovakvu vrstu služenja iz godine u godinu raste, na opštu radost sveštenika. Večernje na Veliki petak i liturgiju na Veliku Subotu služio je vladika srednjoevropski Konstantin sa protonamesnikom Slobodanom Miljevićem, protojerejom Bratislavom Božovićem uz đakona Dragoslava Ćorkovića i divno pojanje crkvenog hora "Sveti knjaz Lazar".
 

Dečji osmesi

Prazniku su se svi radovali, a posebno najmlađi. Kada su posle osveštavanja jaja i dobili po jedno od sveštenika ponosno su šetali unaokolo i prisutnima pokazivala svoje divne korpice sa ofarbanim jajima, poklonivši neko dragoj osobi uz pozdrav Hristos Vaskrse i široki, zadovoljni dečji osmeh kada bi i oni dobili po neko jaje.

Kao i svake godine na Vaskrs hram Svetih Srba Svetitelja bio je mali da primi veliki broj okupljenih vernika, tako da se više njih našlo u crkvenom dvorištu i na ulici. U povorci trostrukog obilaska oko crkve učestvovalo je nekoliko stotina vernika, koje po tradiciji u štutgartskoj parohiji predvode mladi. Posle svečane vaskršnje liturgije i osvećenja jaja pročitana je poslanica, kojom se povodom praznika radosti svojim vernicima, sveštenstvu i monaštvu obratio patrijarh Irinej.
 

Kroz svečano okićen hram prošlo je nekoliko stotina vernika koji su palili sveće, celivali ikone i molili se Gospodu. Divno obojena i dekorisana vaskršnja jaja krasila su crkvu Sabor Srba Svetitelja kao i svi prisutni, koji su na ovaj veliki praznik bili veoma svečano obučeni.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here