Vernici, najlepši ukras hrama

0

Vladika Grigorije sa sveštenicima
 

Svečanom činu osvećenja nove crkve u Kalgariju prisustvovalo je više od 500 vernika, a ovaj dan biće zlatnim slovima upisan u anale srpske zajednice u Kalgariju jer je ostvaren dugo sanjani san o izgradnji novog hrama.
 

Tesli ulica u Kalgariju

Na banketu, kome su prisustvovali i otpravnik poslova Ambasade Srbije u Otavi Mirjana Šešum-Ćurčić, kao i četiri ministra iz provincijske vlade Alberte, pokrenuta je inicijativa da se ulica koja vodi ka novosagrađenoj crkvi u Kalgariju preimenuje u ime najvećeg srpskog genija Nikole Tesle.

Na ovoj velikoj svečanosti izabrani si kumovi Marjan i Stojanka Aćimović, koji su priložili 50.000 dolara u građevinski fond crkve.

– Hram jeste velelepan, imanje raskošno i uređeno kako valja, ali najlepši ukras hrama jesu upravo vernici koji su ga svojim prisustvom ispunili – naglasio je u nadahnutoj besedi vladika Georgije. – Izgradili ste hram, sada nastavite sebe duhovno da nadograđujete i dolazeći na sveta bogosluženja, duše svoje spasavate.

– Mnogo je primera kako je lepota i ljubav koja među nama vlada ganula čak i one koji do sada nisu bili deo crkve Božje – istakao je u svojoj besedi otac Obrad Filipović, sveštenik u ovoj crkvi, koga je vladika Georgije odlikovao pravom nošenja naprsnog krsta i zvanjem protojereja stavrofora.

Lomljenje slavskog kolača
 

– Ne mogu a da danas ne izrazim svoju najdublju zahvalnost svima koji su na bilo koji način uzeli učešća u ovom bogougodnom delu, ističući posebno volontere koji su ostvarili oko osam hiljada radnih sati. Posebnu zahvalnost dugujemo vladiki Georgiju, koji nas je savetovao i svojom arhijerejskom desnicom vodio u toku izgradnje.
 

Poruka nepoznatog dobrotvora

Otac Obrad Filipović je rekao:
– Nedavno mi je jedan čovek napisao sledeće pismo: "Oče Obrade, nisam vernik i u crkvu ne dolazim, ali kada sam slučajno naišao pored crkvenog imanja i video šta se izgradilo, bio sam ganut. Šaljem vam 1.500 dolara i molim vas moje ime ne objavljujte."

 

Želim da istaknem i nesebičnu pomoć u ovom velikom pooduhvatu koju su nam pružili Dragana Popović, dugogodišnja predsednica Kola srpskih sestara i Bratoljub Blagojević, predsednik naše crkveno-školske opštine – naglasio je u svojoj besedi protojerej stavrofor Obrad Filipović.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here