EPA/Kenzo Tribouillard
Aljbin Kurti

Osnivač Centra za Evroatlanske studije Jelena Milić ocenila je danas kao dobro što se poseta generalnog sekretara NATO Jensa Stoltenberga Prištini, poklopila sa periodom politike nestabilnosti i velikim brojem nepotrebnih i za Srbe neprijatnih incidenata, ali i sa namerom kosovskog premijera Aljbina Krutija da poseti sever Kosova.

– Čuli smo da Kurti ima nameru da ide na sever, a tu je važno ko će biti u njegovo pratnji. To je važno imajući u vidu da se neretko ponaša kao da je od njega počela istorija – rekla je Milić.

Podsetila je da su prethodni prištinski zvaničnici posle zaključivanja Briselskog sporazuma otišli u sedište NATO kod tadašnjeg generalnog sekretara i dogovoreno je da je komandant Kfora taj ko odlučuje pod kojim uslovom i kada KBS ulaze na sever.

– Nadam se da je Kurti dovoljno zreo političar da poštuje obaveze adminstracije i da je poseta (Stoltenberga) bila prilika da se potvrdi dogovor i da se stavi do znanja ko ima glavnu reč kada se govori o ulasku KBS na sever – rekla je Milić.

Navela je da se Stoltenberg viđa i sa predstavnicima zemalja koje nisu članice Alijanse i tom kontekstu je u Prištini i bez obzira na to što misija ne priznaje Kosovo kao nezavisnu zemlju.

Ona podseća da je poseta usledila nakon Samita NATO na kome je rečeno da je Zapadni Balkan strateški važan za NATO.

NATO je rekao da će nastaviti svoju posvećenost Kosovu kroz Kfor za koji smatra da daje doprinos široj stabilnosti, ne samo Kosovu već regionu, kroz te počete operacije saradnje za jačanje kapaciteta kosovskih bezbebdosnih agencija, kazala je Milić.

Podsetila je da je NATO sertifikovao KBS za reagovanje u vanrednim situacijama ida će to ostati nivo na kojem će se sarađivati sa KBS.

Kao korisno, ocenila je i to što se Stoltenberg sastao sa predstavnicima Srba.

Milić kaže da je bitno da se zna da Kosovo nije ni u Partnerstvu za mir kao Srbija, koja ove godine obeležava 15 godina te saradnje, i da nije nesimbolično što Kurtija ne oslovljava funkcijom.

Prema njenim rečima, dobro je i to što nakon priče o Hrvatima i bazi, ponovo postoji konsenzus koliko je Kfor značajan Srbima i koliko je bitan za održavnje mira i zaštitu srpskog naroda, imovine i SPC.

Poseta će biti prilika, navela je Milić, da se jos jednom čuje ono što je potvrđeno na nedavno održanom samitu – posvećenost NATO-a Kforu čija dužina misije zavisi od prilika, a ne od kalendara.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here