M. Karović
Kosovo i Metohija

Julija Himrih, istraživač i predavač na Londonskoj školi ekonomije, izjavila je da ne bi bila iznenađena nekim novim “malim” sporazumom Beograda i Prištine, ali ne očekuje konačno rešenje kosovskog pitanja iz nekoliko razloga, među kojima kao najznačajniji ističe da je nejasno da li je nova prištinska vlada uspela da ostvari jedinstvo u pristupu prema Srbiji i predsedniku Aleksandru Vučiću.

Himrih je to rekla u intervjuu za Glas Amerike, na srpskom jeziku, uoči posete predsednika Srbije Aleksandra Vučića SAD, gde će u Vašingtonu učestvovati na godišnjoj konferenciji Američko-izraelskog komiteta za javne poslove (AIPAC).

S druge strane, kosovski predsednik Hašim Tači će takođe boraviti u SAD, a kako je ranije saopšteno iz njegovog kabineta, on će se tom prilikom sastati sa visokim američkim zvaničnicima čija imena nisu precizirana.

Osim nejasnoće o postizanju jedinstva prištinske vlade prema Srbiji i Vučiću, Himirih kaže da “deluje da bi sve što Tači, takoreći, radi na svoju ruku, bez podrške premijera Aljbina Kurtija, bilo kontroverzno”.

Upitana da li vidi neki iskorak u dijalogu nakon poseta Vučića i Tačija Vašingtonu, Himrih kaže da je činjenica da su Sjedinjene Države veoma prisutne u tom procesu, što, smatra, treba imati u vidu.

Napominje da se na nedavnoj Bezbednosnoj konferenciji u Minhenu moglo videti da su se SAD predstavile kao strana kojoj je stalo da se ostvari pomak, postignu neki rezultati. Ne može, ističe, sa sigurnošću da tvrdi da će biti konkretnog pomaka, ali kao što je moglo da se vidi u Minhenu, Sjedinjene Države pokušavaju da ostvare, uslovno rečeno, mala postignuća – dogovore u vezi sa infrastrukturom ili saobraćajem.

A na pitanje šta bi po njenom mišljenju bilo najbolje rešenje za okončanje kosovskog pitanja, Himrih kaže da se najpre, što je pre moguće, treba vratiti dijalogu o normalizaciji odnosa. Zatim, dodala je, potrebno je da EU uloži veći napor da proces bude inkluzivniji, transparentniji, da uključi sve relevantne strane u obe zemlje.

Sigurna je, kaže, da će Beograd i Priština uspeti da dođu do sporazuma, ali je teško predvideti kada bi se to moglo dogoditi.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here