Z. Vicelarević
Poziva zemljake da izađu na izbore: Dragan Pribić

Na izborima za Savet stranaca u Frankfurtu, koji će se održati u nedelju 14. marta, pod rednim brojem 36 nalazi se Srpska lista na kojoj se nalazi 13 kandidata.

Pravo da izađu na izbore imaju svi građani sa prijavljenim boravkom u Frankfurtu koji imaju pasoše zemalja koje nisu u sastavu Evropske unije. Kako smo nezvanično saznali, očekuje se velika izlaznost naših građana na glasanje i samim tim se nadamo da će veliki broj naših kandidata ući u Savet stranaca.

– Prvi izbori za Savet stranaca, tada se to zvalo Komunal Aušlendische vertretung (KAV), na kojima su učestvovali naši predstavnici bili su pre 30 godina, daleke 1991. godine – kaže nam Dragan Pribić, jedan od prvih Srba koji su ušli u tadašnji Savet stranaca.

On se priseća da je tada bila aktivna Zajednica jugoslovenskih građana u pokrajinama Hesen, Sarland i Rajnland Falc.

– Sećam se da nisu bili oduševljeni da izađu na izbore jer su se plašili nekakve kontrole Nemaca u klubovima. Jednostavnim argumentom, da će naše mesto da zauzme neko drugi i da tek tada neće da se čuje naš glas, sam ih ubedio da ipak učestvuju. Sa njihove liste su kasnije ušla tri kandidata, još tri sa liste Srpski humanitarni fond i dva kandidata sa liste stranaca u SPD, Mirjana Vručkić i ja. Imali smo velike nade ali smo bili svi politički neiskusni, kako bi se reklo, kao tigar bez zuba. Ipak i pored svega toga uspeli smo neke stvari da sprovedemo. Video sam aktuelnu Srpsku listu na kojoj su mladi i obrazovani ljudi. Poznaju odlično nemački jezik, nemačke zakone i znaju šta su problemi stranaca ovde. Ne znam koliko političkog iskustva imaju, ali verujem da će biti aktivni i da će se dobro snaći. Do sada su uvek bili naši penzioneri u Savetu, a oni nisu bili baš mnogo motivisani. Trebalo bi da se povežu sa drugim listama i da se bore zajedno sa njima za bolja prava stranaca u Frankfurtu – kaže nam Dragan Pribić, koji poziva naše ljude da izađu na izbore i podrže Srpsku listu.

Inače, Pribić je 1970. godine došao u Frankfurt iz Beograda. Radio je kao medicinski tehničar u Uniklinici u Frankfurtu.

– U penziji sam bezmalo 30 godina, ali i dalje pratim događaje vezane za srpski narod u Frankfurtu. Ova korona mi je prilično teško pala jer se ne viđam sa prijateljima kojih je nažalost sve manje. Čujemo se samo telefonom i čekamo da prođe korona. Sve se promenilo i nije više kao što je nekad bilo, ali živimo dalje – kaže nam Dragan.

Kandidati Srpske liste u Ofenbahu
Srpska lista za Savet stranaca u Frankfurtu

Srpske liste

Srpska lista u Frankfurtu je broj 36 i na njoj je i značajan broj žena kandidatkinja. Izbori za Savet stranaca se održavaju u mnogim gradovima pokrajine Hesen, između ostalog u Ofenbahu i Bad Homburgu. U Ofenbahu Srpska lista ima broj 6, a u Bad Homburgu je Miodrag Stojković prvi na Internacionalnoj listi.

Na listi SPD: Milkica Romić Stojanović

Milkica za drugi mandat

U nedelju se održavaju i izbori za skupštinu grada Frankfurta, a Milkica Romić Stojanović se drugi put na listi SPD kandiduje za poslanika. Ako bude ponovo izabrana za poslanika Milkica ističe da će se i dalje zalagati za bolji život građana Frankfurta i srpsku zajednicu u ovom gradu.

– Mislim da sam se i u prošlom mandatu dokazala i da sam uvek bila maksimalno angažovana za sva pitanja koja su se ticala naših sugrađana i za srpsku zajednicu sam pokušala i dosta uradila. Zamolila bih sve Srbe da izađu u što većem broju i glasaju za srpske liste u svim gradovima. Sa što većim brojem predstavnika u Savetima stranaca naša zajednica je jača. Imaćemo podršku i opštinskim organima jer ćemo tako da se predstavimo kao ozbiljna zajednica – izjavila je za “Vesti” Milkica Romić Stojanović.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here