Bačve, burad i kace za svakodnevnu upotrebu jednake su i po obliku i po proporcijama. Da bi se to osiguralo, postoje posebne mere za delove buradi, tzv. duge koje se nazivaju čapovi.

Obično bačvar ima i do 20 različitih čapova. Ovo merenje je od izuzetne važnosti za bačvara, jer od toga zavisi da li će njegova bačva, bure ili kaca propuštati tečnost.

Da bi se duge čvrsto priljubile jedna od druge, nekada su se koristili obruči od leskovih ili jasenovih grana, savijeni u krug. Zatim bi se zakačile grane koje su se na krajevima preplitale da bi bolje držale. Kasnije su obruči počeli da se kuju od gvožđa i zakivaju nitnama da bi još bolje držali duge na okupu. Što je bačva veća, ima više obruča.

Oduvek, a naročito danas, bačvaru je teško naći potpuno zdravo drvo. Ako drvo ima dosta čvorova, na tom mestu se provrti rupa u koju se nabije hrastov klin. Majstor može i da parafira bačvu tako što u nju ulije parafin i vrti je da bi se on ravnomerno razložio po unutrašnjoj površini i tako začepi sve pukotine, a ostatak prafina se izlije iz suda.

Ako drvo ima manje čvorova, parafin se stavlja na zagrejanu oštricu noža tako da curi po čvornim mestima. Na isti način se popravljaju stara burad, dok natrulim buradima nema leka. Ona moraju da se zamene novim.

Bačavari su pravili velike kace za rakijski kom, sa dnom nešto užim od otvora, pa kace za držanje mesa u pacu, koje imaju drške za prenošenje. Kace za kupus imaju na otvoru dasku sa drvenim šrafom sa ručkom za okretanje kako bi se kiseli kupus u kaci pritisnuo. Za pranje veša pravila se lužnica koja je imala četiri noge i otvor za ispuštanje prljave vode, i to je bila primitivna veš-mašina. Bačvari su pravili i čabrove za kiseljenje paprika, vedrice za nošenje vode, kablice za bunare, kačice za sir i mleko.

Naročito vešti bačvari u vinogradarskim krajevima su po narudžbini pravili burad za vino, čija je zapremina išla preko 1.000 litara. Srbija je između dva svetska rata bila među najvećim izvoznicima u Evropi ne samo vina nego i rakije, džemova, pekmeza, raznih proizvoda od šljive.

Izvor:
Vestionline

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here