Vesti
Lovci Zastave obezbedili uslove za pripremu pečenja i drugih specijaliteta

Proteklog vikenda, na crkvenom imanju u sidnejskom Rosmoru održan je veliki godišnji piknik Lovačkog udruženja “Zastava“.

Tradicionalna manifestacija koja uvek okuplja veliki broj posetilaca, upriličena je prvi put od 2019, jer je piknik otkazan 2020. i 2021. zbog pandemijskih mera restrikcija.

Međutim, iako su htenje i volja za organizovanje piknika ove godine bili ogromni, malo je nedostajalo da se odloži i ovogodišnji događaj.

Naime, višemesečne kiše u Sidneju su natopile zemljište u Rosmoru i u dobroj meri ga učinile nepristupačnim. Zato je na blatnjavom terenu prinudno bio ograničen broj mesta za parking, kao i prostor koji je dat organizatorima za korišćenje.

Lovac Aleksandar Veselinović se latio mikrofona

Poklon zajednici

Čelnici “Zastave“ su zbog negostoljubivih vremenskih prilika morali da tokom nekoliko sedmica pre održavanja piknika pospu šljunkom i peskom zemljište iza glavne zgrade imanja.

Utrošeno je preko 100 tona šljunka i peska! Takođe, vredni lovci su ugradili i ogromnu metalnu pergolu koja se nastavlja na pomoćni objekat na imanju.

Tako da su sada ispod nadstrešnice obezbeđeni svi uslovi za pripremu pečenja, kuvanje kotlića i ostalih kulinarskih specijaliteta, bez obzira na vremenske uslove.

Sva sredstva za instalaciju pergole i ošljunčavanje podloge finansiralo je Lovačko društvo “Zastava“.

Treba napomenuti da su prošireni parking i moderna pergola lep i koristan poklon celoj zajednici na korišćenje u budućim godinama. Ova dva poduhvata su za svaku pohvalu i ostaju kao primer kako se udruženim i složnim snagama mnogo toga može ostvariti.

Jovana Gulić i Andrea Erceg

Uspeh uprkos preprekama

Zbog pomenutih smetnji prouzrokovanim vremenskim nepogodama, organizatori ovaj put nisu imali mnogo vremena da obezbede specijalne goste i prisustvo mnogih lidera zajednice, kao što je bio slučaj u prethodnim godinama.

Jednostavno, prioritet je bio da se obezbede uslovi da se gosti što prijatnije osećaju.

U velikoj sali, kao glavne tačke programa, organizovani su nastupi folkloraša iz Boniriga, Akademije Krug i folklornog društva iz Dapta.

Starija dečja grupa Akademije Krug predstavila se Igrama iz Gruže

Tokom nastupa malenih plesača u toplim popodnevnim satima, zdanje na crkvenom imanju kao i susedni šator bili su puni gostiju. To je svakako bio lep prizor i potvrda uspeha piknika održanog nakon dve godine pauze.

Na određeni način, manjak organizovanog zvaničnog programa, nije smanjio veselu atmosferu koja je vladala tokom celog dana. Štaviše, među prisutnim gostima osetila se velika želja za ovakvom vrstom druženja na otvorenom.

Kao i ranijih godina, nisu izostali štandovi sa suvenirima i srpskim znamenjima, koje su posetioci opsedali tokom piknika.

IGRE SA KOSOVA: Kolibri iz Boniriga
Deca su uživala u druženju i lepom vremenu

Duh Guče u Rosmoru

Za glavni deo zabave pobrinuo se orkestar Dragana Vujadinovića, a glavna zvezda muzičkog programa bila je Biljana Macinger, poznatija kao Bina, koja već duže od decenije živi i radi u Kvinslendu, gde se preselila iz Srbije.

Pevačica Bina razgalila goste

Ova vrsna pevačica je svojim izvanrednim glasom i šarmom stvorila atmosferu za pamćenje. Mladi, ali i oni nešto stariji posetioci družili su se i pevali zajedno s Binom do duboko u noć.

Uz celodnevno veselje pod šatorom, dobru muziku i razne štandove raspoređene na imanju, “Zastavin“ piknik je ove godine poprimio duh istinskog vašarskog spektakla, poput Sabora trubača u Guči.

Miodrag Tošanović (prvi sleva) sa društvom
Društvo sa Brajtona

Ražanj, ćevapi, burek…

I ove godine, kao i prethodnih, ukusne hrane bilo je u izobilju. Posebna atrakcija bio je Marakana burek, sa izuzetnom ponudom omiljenih specijaliteta od testa.

Na meniju je bilo i meso sa ražnja, kao i neizbežni ćevapi koje su neumorno pripremali Marinko Đukić i Đuro Zekanović.

Grupa devojaka bila je zadužena za pripremu palačinki i ostalih poslastica, koje su uglavnom privlačile najmlađe posetioce.

MAJSTORI ZA ĆEVAPE: Marinko Đukić i Đuro Zekanović
Ekipa iz Marakana bureka

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here